Welke koffie is gezond?

Welke koffie is gezond?

8-1-2024

Koffie, een dagelijks genot voor velen, maar wat zit er precies in dat kopje dat je zo koestert? Twee belangrijke componenten, cafestol en cafeïne, spelen een cruciale rol in hoe je koffie niet alleen smaakt, maar ook hoe het je gezondheid beïnvloedt. Deze stoffen variëren sterk afhankelijk van je gekozen zetmethode. Van de rijke aroma's van een espresso tot de subtiele tonen van gefilterde koffie, elke bereidingswijze heeft zijn eigen kenmerken en gezondheidseffecten. Laten we deze intrigerende aspecten van jouw dagelijkse kopje koffie of espresso nader bekijken.

Cafestol en cafeïne in koffie

In koffie zitten cafestol en cafeïne, elk met een unieke impact op smaak en gezondheid. Cafestol geeft een rijk, vol aroma en is met name aanwezig in ongefilterde koffie. Maar pas op, te veel cafestol kan je LDL-cholesterol verhogen en een te hoog LDL-cholesterol vergroot de risico's voor je hart. Gefilterde koffie bevat minder cafestol en is daarmee beter voor je gezondheid, maar de koffie is ook milder van smaak. Het stofje cafeïne dat zorgt voor alertheid, varieert in hoeveelheid en beïnvloedt de intensiteit van de smaak. Elke kop koffie biedt dus een eigen mix van deze elementen, voor een unieke ervaring in zowel smaak als effect op de gezondheid.

Gefilterde koffie = meest gezonde koffie

In koffie welke goed gefilterd is, zit het minste cafestol en is dus de meest gezonde koffie. Goed gefilterde koffie is koffie welke gezet is met een papieren filter of bijvoorbeeld koffie met koffiepads. Het advies is om niet meer dan 5 kopjes gefilterde koffie per dag te drinken. Drink jij veel koffie? De beste filterkoffieapparaten vergelijk je op Knibble!

Percolator en mokkapot

Koffie uit de percolator is ook een gezonde optie. Koffie gezet met de mokkapot is net iets minder goed. Vaak worden de percolator en de mokkapot door elkaar gehaald omdat ze veel op elkaar lijken.

Verschil tussen percolator en moka pot

Bij een percolator wordt het water herhaaldelijk gekookt, dit water gaat via een buis omhoog wat vervolgens over de koffie in het filter druppelt. Dit kan meerdere keren herhaald worden tijdens één zetcyclus, de koffie kan hierdoor bitterder worden. In een percolator kan je vaak grotere hoeveelheden koffie zetten. Een Moka pot of ook wel mokkapot heeft drie delen: een reservoir voor water onderop, een filterinzet voor gemalen koffie en daarop de bovenste kamer waarin de koffie komt. In het onderste deel wordt het water verhit, het hete water wordt door stoomdruk door de gemalen koffie geduwd en hierdoor druppelt het in de bovenste kamer. Je hebt vervolgens een lekkere sterke koffie. Beide lijken dus veel op elkaar. Het grootste verschil zit hem in het proces wat bij de percolator herhaald kan worden. Het advies voor een percolator is niet meer dan 5 kopjes koffie per dag, voor de Moka pot geldt een advies van niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag.

Koffiecupmachines wat minder gezond maar vooral snel

Het capsuleapparaat maakt koffie gemaakt van koffiecups en is wat minder gezond. Heet water wordt met druk door de gemalen koffiebonen geperst in de cup. Het advies is om hiervan niet meer dan 2 tot 3 kopjes koffie te drinken op een dag, vanwege het hoge cafestol gehalte. Het cafestol geeft wel een vollere smaak aan de koffie, én via de cupsmachine zet je het snelst een kop koffie, samen met koffiepads die iets goedkoper zijn. Merkgebonden koffiecups passen meestal niet in cupmachines van andere merken. Daarvoor zijn er gelukkig universele cups die wel in verschillende cupmachines passen, zoals bijvoorbeeld die van Douwe Egberts. Ideaal als je naar een kopje oer-Nederlandse koffie verlangt!

Espresso wat minder gezond

Espresso kan op verschillende manieren gemaakt worden en uit ieder apparaat zal de espresso een andere hoeveelheid cafestol bevatten. Het verschil ligt hem vooral in de druk waarmee het water door de koffie gaat en hoelang het water in contact is met de koffie. Omdat een espresso een kleine hoeveelheid is, is de hoeveelheid cafestol matig. Het advies is om niet meer dan 2 a 3 kopjes per dag te drinken.

Cafetière of French Press

Bij een cafetière wordt heet water direct over de gemalen koffie gegoten, vervolgens wordt het metalen filter naar beneden geduwt en ontstaat er aan de bovenkant koffie. Er is veel contact tussen de gemalen koffie en het water, hierdoor komt er veel cafetstol vrij en is de hoeveelheid dus hoog. Het advies is om niet meer dan 1 kopje koffie uit de cafetière per dag te drinken.

Turkse of Griekse koffie

Ook bij Turkse koffie is de hoeveelheid cafestol hoog, nog hoger dan uit de cafetière en hierdoor wordt het drinken van deze koffie afgeraden. De koffie wordt gemaakt door gemalen koffie met water te koken in een pannetje. De temperatuur is hoog en het water is lang in contact met de koffie, er komt dus veel cafestol vrij. Na het koken van de koffie wordt deze ook niet uit het water gefilterd.

Dus, of je nu zweert bij je vertrouwde percolator of experimenteert met een espressomachine, onthoud dat elk kopje een eigen verhaal van smaak én gezondheid vertelt. Kies wijs en geniet met volle teugen van je favoriete koffiemoment!

Meer advies voor de aankoop van een koffiezetapparaat nodig?

Bekijk het koffiezetapparaat aankoopadvies.

Knibble Advies
E8 EC

E8 EC

1.299,-
Volautomatisch • Koffiebonen • 1,9 l
vergelijk 4 shops
Moka Express

Moka Express

19,99
Percolator • Gemalen koffie • 0,2 l
vergelijk 7 shops
1030-06

1030-06

174,97
Filtermachine • Gemalen koffie • 1,25 l
vergelijk 6 shops
De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.