Videokaart PC: helder uitgelegd

Videokaart PC: helder uitgelegd

23-12-2022

Jij zoekt de best passende videokaart voor je PC. Dan moet je eerst goed weten wat jij van plan bent om met je pc te doen! Zoek jij een computer voor simpele kantoortaken, of ga je erop gamen of zelfs video’s bewerken? Hoeveel werkgeheugen heeft de videokaart nodig? En kies je de dedicated of geïntegreerde videokaart? Knibble is zich in al deze vragen gaan verdiepen en heeft de antwoorden in een advies voor jou op een rijtje gezet!

Wat is een videokaart?

De videokaart is een hardware-onderdeel in je computer of laptop die via een chip beeldsignalen naar je beeldscherm toestuurt. De beelden die jij op je monitor of laptopscherm ziet, worden dus ‘gemaakt’ door de videokaart. De chip die beeldsignalen verwerkt en verzendt noemt men een GPU, en wordt ondersteund door het videogeheugen. Afgekort ook wel bekend als ‘VRAM’. De GPU en het videogeheugen zijn samen de belangrijkste onderdelen van de videokaart. Het videogeheugen slaat informatie op waarin staat hoe het videobeeld eruit moet komen te zien. Hoe groter deze opslag, hoe sneller de videokaart werkt bij hoge resoluties.

Wat is de GPU?

De GPU is een processor in de videokaart, waarmee grafische data wordt omgezet in beeld. Voluit noemt men dit onderdeel de Graphics Processing Unit. Tijdens het spelen van games is de videokaart continu bezig met renderen, oftewel het genereren van 3D-videobeelden. Als je dus met een hoge resolutie wilt gamen, bijvoorbeeld in WQHD of 4K, heb je een sterke GPU nodig! Hetzelfde geldt als je video’s wilt monteren en daarbij werkt met grote videobestanden van hoge beeldkwaliteit.

Wat is VRAM?

VRAM is een afkorting voor de term Video Random-Access Memory, ook wel het videogeheugen genoemd. Dit videogeheugen is de hoeveelheid opslag in Gigabytes waarover de videokaart beschikt. Deze opslagruimte gebruikt de videokaart om zoveel mogelijk informatie in één keer naar het beeldscherm te versturen. Hoe groter deze opslag, hoe sneller jouw computer hoge resoluties kan weergeven.

4 GB videokaart

Voor het spelen van videogames zoek je een videokaart met minimaal 4 GB aan videogeheugen. Dan kan je namelijk games spelen in Full HD! Ook als je van plan bent om meerdere schermen aan te sluiten of video’s wilt monteren, kan je uit de voeten met een videogeheugen van 4 GB. Als je liever games speelt met levensechte graphics, 3D-beelden wilt renderen, of 4K-beeldmateriaal wilt bewerken, is het beter om een videokaart met meer geheugen te kiezen.

6 GB videokaart

Met een 6 GB videokaart speel jij videogames op hoge resolutie of stream jij je gameplay in Full HD naar Twitch of YouTube. Daarnaast is de videokaart geschikt voor videomontage en fotobewerking. Maar als je met 3D-animatieprojecten werkt heb je baat bij een videogeheugen van 8 GB of meer.

8 GB videokaart

Met een videokaart van 8 GB stream jij je gameplay zonder enige haperingen naar Twitch of YouTube. Ook geniet je tijdens het gamen van de zwaardere graphics. Ga je video’s monteren? En werk jij daarvoor met beeldmateriaal in 4K? Dan is het verstandig een grafische kaart met minimaal 8 GB aan videogeheugen te kiezen. 4K-film vereist namelijk veel geheugen om de videobewerkingstaken soepel te laten verlopen.

10 GB videokaart

Met een grafische kaart van 10 GB aan videogeheugen kan je de zwaardere grafische taken uitvoeren op je laptop of pc. Je speelt games met hoge resoluties op de hoogste instellingen terwijl je dit streamt naar YouTube of Twitch. Ook rendeert de videokaart probleemloos 3D-animaties en video’s in 4K.

12 GB videokaart

Al heb jij 12 GB videogeheugen in een grafische kaart, dan game je in de allerhoogste resolutie en stream je tegelijkertijd zonder vertraging je gameplay naar platformen zoals Twitch en YouTube. Met de 12 GB heb je ook meer dan genoeg ruimte om op hoog tempo 4K-video’s te monteren. Animeer jij 3D-projecten? Ook daarvoor is het videogeheugen van 12 GB prettig, omdat de grafische kaart op rap tempo je bewerkingen rendeert.

Dedicated vs. geïntegreerde videokaart

Er zijn twee verschillende soorten videokaarten verkrijgbaar: een dedicated videokaart en een geïntegreerde videokaart. Het verschil tussen beide zit hem in de plaatsing binnen je computer: de videokaart is vast aan of juist los van het moederbord gemonteerd. De plaatsing heeft invloed op de snelheid en het prijskaartje van je videokaart.

Wat is een dedicated videokaart?

Een dedicated videokaart heeft zijn eigen plek binnen de computer en is dus los van het moederbord geplaatst. Het grootste voordeel? Je PC of laptop heeft een snelelre beeldweergave. Want deze losse videokaart beschikt over zijn eigen werkgeheugen en hoeft dat werkgeheugen dan ook niet te delen met de hardware van het moederbord. Hierdoor gaan dedicated videokaarten sneller te werk dan geïntegreerde videokaarten. Daarnaast kan je een dedicated videokaart altijd vervangen als je toe bent aan een nieuwere uitvoering.

Geïntegreerd: budgetvriendelijk

Een geïntegreerde videokaart zit aan het moederbord vast gemonteerd. Deze methode van plaatsing is goedkoper, waardoor geïntegreerde videokaarten over het algemeen budgetvriendelijk zijn. De geïntegreerde videokaart tref je vooral aan in laptops. Doordat de videokaart vast zit aan het moederbord, word het werkgeheugen van de videokaart gedeeld met andere onderdelen van de computer wanneer dit nodig is. Hierdoor levert de geïntegreerde videokaart meestal in op snelheid. Dit type videokaart is tevens niet vervangbaar. Het is niet mogelijk om na aanschaf de capaciteit van je videokaart te vergroten.
Meer advies voor de aankoop van een PC nodig?

Bekijk het PC aankoopadvies.

Knibble Advies
Aspire XC-1780 I5400

Aspire XC-1780 I5400

629,-
SSD • 8 GB • Intel Core i5 • Windows 11
vergelijk 1 shop
MAG Codex 6 13NUB5-014MYS

MAG Codex 6 13NUB5-014MYS

1.149,-
Game • SSD • 16 GB • Intel Core i5 • 1.000 GB • Windows 11
vergelijk 7 shops
Mac M2

Mac M2

869,-
Mini • SSD • 8 GB • Apple M2 • 512 GB • macOS 13 (Ventura)
vergelijk 6 shops
De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.