PC aankoopadvies knibble

PC aankoopadvies:

Kies de juiste PC met behulp van Knibble

Niet iedereen heeft even veel verstand van PC's. Daarom legt het aankoopadvies uit wat voor soort computers er zijn en welke specificaties jou van pas komen. Met een paar handige tips en advies helpt Knibble jou bij het kopen van een nieuwe PC!

Praktische tips

Voordat jij een PC koopt is het slim om je een beetje te verdiepen in een paar praktische zaken. Knibble geeft je hier een paar tips over: waar moet je op letten? Lees je goed in en voorkom een miskoop!

Besturingssysteem

Voordat je een nieuwe computer koopt moet je weten wat voor besturingssysteem je wilt. Mac OS X werkt bijvoorbeeld heel anders dan Windows, en een overstap kan veel onduidelijkheden met zich mee brengen.

Opslagtype en ruimte

Misschien wil jij de overweging maken opslagruimte op te offeren in ruil voor een beter opslagtype. SSD werkt namelijk vele malen sneller dan HDD. Ook al heb je dan minder ruimte om bestanden en dergelijke op te slaan, je kan altijd nog externe harde schijven aansluiten of een HDD-schijf in jouw pc laten monteren.

Uitblinker
Medion ERAZER Hunter X20 MD35357

Medion ERAZER Hunter X20 MD35357

2.100,67
Game • SSD • 32 GB • Intel Core i7 • 1.000 GB • Windows 11
Uitblinker
Medion Akoya S23005 MD35343

Medion Akoya S23005 MD35343

479,-
Mini • SSD • 8 GB • Intel Core i7 • 512 GB • Windows 11
Apple Mac M2

Apple Mac M2

629,-
Mini • SSD • 8 GB • Apple M2 • 256 GB • macOS 13 (Ventura)
Uitblinker 1
Acer Aspire XC-1780 I5400

Acer Aspire XC-1780 I5400

629,-
SSD • 8 GB • Intel Core i5 • Windows 11

PC specificaties en advies

PC’s hebben vele specificaties en de kans is groot dat je niet weet wat de unieke eigenschappen inhouden. Het aankoopadvies licht ze graag voor je toe!

Soort PC

Het is verstandig je eerst te verdiepen in de soorten PC’s die er zijn voordat je er een koopt. Op de huidige markt zijn er veel soorten die afwijken van de standaard computer. Allemaal ontworpen voor hun eigen doeleinden. Het aankoopadvies licht 3 populaire soorten toe:

Game computer

Game PC's zijn natuurlijk speciaal ontworpen voor de gamers. Omdat ze zijn uitgerust met zwaardere componenten, zijn ze krachtiger dan standaard desktops. Wanneer jij videogames speelt op de game PC’s zal dit soepeler gaan en kan je waarschijnlijk de graphics op een hoger niveau zetten. De nieuwste videogames worden steeds groter en zwaarder, waardoor PC’s steeds meer belast worden. Met een gaming computer verbeter jij de game ervaring!

Mini: klein en stijlvol

De mini PC is een standaardcomputer van kleiner formaat. De meeste zijn niet groter dan een boek. Zo bespaar je ruimte op je de plek waar jij je computer neerzet. De kleine desktops zijn energiezuinig en produceren minder geluid dan een standaard computer.

Je eigen PC samenstellen: Barebone

Barebones zijn PC’s met het formaat van een mini computer, maar zijn net iets anders. Ze zijn namelijk niet compleet. Vaak zijn ze voorzien van een moederbord en processor. Het opslagapparaat en werkgeheugen mist. Je kan deze PC dus zelf verder samenstellen. Zo kan je een barebone precies naar jouw behoeftes omzetten. De missende onderdelen moet je wel zelf aan de barebone koppelen. Dit gaat relatief eenvoudig als je de behuizing hebt verwijderd. Als je hier niet handig in bent kan een computerwinkel jou hierbij helpen. Let voordat je een barebone aanschaft op de minpuntjes. De kleine PC’s zijn namelijk duurder als desktopcomputers en bieden weinig mogelijkheden voor extra uitbreidingen. Ook zijn Barebones niet gemaakt voor zwaar gebruik; denk hierbij aan bijvoorbeeld gamen of het monteren van video’s.

Het werkgeheugen en de snelheid van je PC

Het werkgeheugen regelt samen met de processor en videokaart de snelheid van je PC. Hoe groter dit werkgeheugen, hoe sneller je PC te werk gaat en efficiënter het apparaat kan multitasken. Soms is het mogelijk het werkgeheugen uit te breiden na aanschaf van een PC. Lees alles over het werkgeheugen op de snelheid van jouw PC.

Opslagtype

Er zijn diverse manieren hoe de schijven te werk gaan waarop de PC’s hun gegevens opslaan. De bekendste zijn HDD en SSD.
HDD staat voor Hard Disk Drive. Deze vorm van opslag is goedkoper en heeft een grotere opslagcapaciteit. Het nadeel van HDD is dat deze harde schijven trager zijn dan SSD. Solid State Drive zijn namelijk 10 tot 20 keer sneller dan HDD.

SSD Optane

Bij een opane PC ondersteunt de SSD-schijf het werkgeheugen met een snelheidsboost. Hierdoor krijgt de PC meer rekenkracht tijdens het uitvoeren van zware taken.

Welke processor heb je nodig voor in je computer

Er zijn vele soorten processoren te verkrijgen voor je PC. Voor elk gebruikersdoeleinde heb je weer baat bij een andere processor. Daarom is het verstandig aan jezelf te vragen waarvoor je jouw PC gaat gebruiken. Zoek je een game-PC? Wil je video’s of 3D-projecten renderen? Of heb je een computer nodig voor je werk of studie? Lees meer in ons advies over processors.

Processorsnelheid

Kloksnelheid is de term waarmee de snelheid van een processor wordt aangeduid. De waarde wordt aangegeven met Gigahertz, afgekort GHz. Ook hier gelden dezelfde principes als bij het interne geheugen. Hoe hoger het aantal GHz, hoe sneller de PC zal werken. De prijs zal echter ook hoger liggen. Welke kloksnelheid heb jij voor jouw PC nodig? Kloksnelheid maakt niet zo’n toonaangevend verschil als het intern geheugen. Waarschijnlijk heb jij aan een snelheid tussen de 1,5 tot 3 GHz genoeg. De uitzonderingen zijn hier weer de game PC’s. Vanaf 3,5 GHz zal de game computers steeds beter presteren omdat de videogames de processor belasten. Maar als je echt een goedwerkende computer wil, kan je het best in een groter intern geheugen investeren.

De videokaart regelt een scherpe resolutie

De videokaart zet grafische data om in een signaal dat naar je beeldscherm wordt verstuurd. Op deze manier is de videokaart verantwoordelijk voor de beeldkwaliteit tijdens het spelen van videogames. De twee belangrijkste onderdelen van de videokaart zijn de GPU en het videogeheugen. De GPU verwerkt zo snel mogelijk alle 3D-beelden, en het videogeheugen versoepelt beeldprestaties bij hogere resoluties. Lees alles over de videokaart.

Trusted Platform Module (TPM)

Trusted Platform Module (TPM) is een internationale standaard voor een veilige cryptoprocessor. De cryptoprocessor komt meestal in de vorm van een chip op het moederbord van de computer. Maar de cryptoprocessor kan ook een geïnstalleerd softwarepakket zijn. Hiermee wordt de hardware beveiligd om opgeslagen informatie op de harde schijf te versleutelen. Hierdoor is de computer minder kwetsbaar voor fysieke en virtuele aanvallen. Denk bijvoorbeeld aan hackers of virussen.

Vang vier vliegen in 1 klap!

Ben jij naast een nieuwe PC, ook toe aan een nieuw toetsenbord, monitor of muis? Of zelfs alle vier? Via de filter kan jij PC’s vergelijken waarbij deze randapparatuur wordt meegeleverd.

CD- en Dvd-speler

Hebben de CD en DVD nog jouw voorkeur boven Netflix en Spotify? Bekijk dan de PC’s met een CD- of Dvd-speler. Of allebei.

Handige tools voor het vergelijken van PC’s

In jouw zoektocht naar de ideale PC sta je er niet alleen voor! De handige tools van Knibble zijn hulpmiddelen die jou helpen zoeken naar de voordeligste prijzen en beste aanbiedingen.

Zet de beknibbel-wekker op jouw droom-PC

Mis geen aanbiedingen meer! Zet de beknibbel-wekker op alle computers, of een specifiek model waarin jij geïnteresseerd bent. Je krijgt een melding wanneer de betreffende PC in de aanbieding is, of wanneer de door jouw ingestelde prijsklasse is bereikt.

Bekijk vergelijkbare PC’s via de productsuggesties

Als jij naar computers kijkt, toont Knibble nog extra suggesties. Deze PC’s komen qua specificaties en prijs overeen met de items die jij bekeken hebt.

Prijsgrafiek toont het prijsverloop per PC

Deze handige grafiek toont het verloop van de prijs bij alle PC’s. Zo kan je zien wanneer een computer een sterk wisselende prijs heeft. Als dit het geval is, betekent het dat aanbiedingen of lage prijzen van korte duur kunnen zijn!

De laatste productreviews

Reviews dienen als een handig hulpmiddel bij de zoektocht naar een nieuw elektronicaproduct. Soms is alleen het vergelijken van specificaties en prijzen simpelweg niet genoeg. Gebruikerservaringen van andere klanten kunnen jou dan inzichten brengen die een webshop niet geven. Benieuwd hoe onze klanten het wijde assortiment aan elektronicaproducten ervaren? Lees de laatste productreviews.
DE
TP-Link Deco M9 Plus V2
  • Easy installatie
  • Prijzig
- Dr. Evil
De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.