Welke elektrische fiets past bij mij?

Welke elektrische fiets past bij mij?

24-2-2023

De elektrische fiets is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Logisch ook! Het is een upgrade van de gewone fiets en duurzamer dan de auto, een slimme keuze dus. Toch kan het ook lastig zijn om een goede keuze te kunnen maken, want welke elektrische fiets past nou eigenlijk bij mij?

Welk framehoogte heb ik nodig?

Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe hoog het frame van jouw toekomstige elektrische fiets moet zijn. Want alleen met een passend framehoogte kan jij comfortabel fietsen. Heb je al een fiets in huis welke goed past? Dan kan je het framehoogte zelf gemakkelijk meten, dit doe je door te meten vanaf de trapas tot de bovenkant van het frame. Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat je 4 cm van de framemaat moet aftrekken als de fiets een verende zadelpen heeft. Ben je nog niet in het bezit van een fiets? Dan kan je de volgende tabel aanhouden:
Lengte Framemaat
150 – 165 49cm
155 – 170 51cm
160 – 175 53cm
170 – 185 57cm
185 – 195 61cm
195 – 210 65cm

Elektrische fiets aandrijving

Naast het de framehoogte is het ook belangrijk dat je nadenkt over de aandrijving van de elektrische fiets. Zo heb je als aandrijving de keuze uit een riem of ketting aandrijving. Bij een aandrijving met een riem heb je het minste onderhoud, deze komt het meeste voor bij een fiets met een middenwiel- of achterwielmotor. Kies je voor een aandrijving met een ketting? Dan heeft deze wel wat meer onderhoud nodig.

We verklapten net al dat de motor van de fiets op verschillende plekken kan zitten. Een elektrische fiets kan een voorwielmotor, een middenwielmotor of een achterwielmotor hebben. Alle posities hebben eigen voor- en nadelen. Belangrijk is om altijd te onthouden dat de plaats waar de motor zit het zwaartepunt is van de fiets.

Accucapaciteit en actieradius

De capaciteit van de accu wordt gemeten in Wattuur (Wh). Hoe hoger de Wh, hoe meer capaciteit de accu heeft. De actieradius van een elektrische fiets geeft in kilometers aan hoe ver je kunt fietsen voordat de accu opgeladen moet worden. De actieradius is berekend onder de meest optimale omstandigheden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de actieradius in werkelijkheid minder blijkt te zijn wanneer je tegen de wind in moet fietsen of wanneer de fiets zwaar beladen is. Lees hier meer over in ons advies over actieradius.

Elektrische fiets soorten

Elektrische fietsen zijn er in verschillende soorten en maten.

Elektrische bakfiets

Zo heb je de bakfiets, een fiets met aan de voorkant een grote ‘bak’, hierin kunnen kindjes gemakkelijk zitten en kan je dus makkelijker met meer kinderen op de fiets. Ook kan je hierin een kinderzitje plaatsen of veel spullen meenemen. Sommige modellen hebben twee wielen aan de voorkant en één aan de achterkant, dit maakt het sturen anders dan je gewend bent. Ook zijn er bakfietsen welke twee wielen hebben, dit voelt het meest als fietsen op een normale fiets. Bekijk en vergelijk elektrische bakfietsen eenvoudig op Knibble!

Elektrische driewieler

Een driewieler is een elektrische fiets voor volwassen welke over drie wiellen beschikt. Eén wiel voor en twee wielen aan de achterkant, dit geeft meer stabiliteit en een goede wegligging. Benieuwd naar de elektrische driewieler?

Fatbike

Een fatbike is een elektrische fiets met hele dikke banden, dit zorgt ervoor dat de fiets er stoer uitziet. Door de dikke banden heb je een goede wegligging en zijn deze fietsen geschikt om door de stad te touren. Ook kan je gemakkelijk iemand achterop meenemen. Bekijk op Knibble deze stoere elektrische fatbikes.

Elektrische fiets met lage instap

Wanneer een fiets een lage instap heeft maakt dit het makkelijker om op en af te stappen. Moederfietsen hebben vaak een lage instap.

Elektrische hybride fiets

Een hybride fiets is een veelzijdige fiets die is ontworpen voor verschillende soorten terreinen, zoals verharde wegen, onverharde paden en licht heuvelachtig terrein. Ze hebben kenmerken van racefietsen, mountainbikes en stadsfietsen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende ritten. Een hybride fiets heeft meestal een lichtgewicht frame, rechte stuurpen, comfortabel zadel en bredere banden dan racefietsen. Ontdek op Knibble deze elektrische hybride fietsen.

Elektrische mountainbike

Een mountainbike is geschikt om op ruwe terreinen te fietsen, zoals door bossen of zandpaadjes. De wielen zijn vaak dikker en het frame is robuuster. De elektrische versie van de mountainbike wordt ook wel de e-MTB genoemd. Dankzij de motor op de fiets kan je gemakkelijker de heuvels en bergen beklimmen, het afleggen van grotere afstanden is daarom gemakkelijker. Wel kan een elektrische mountainbike minder voelen als een sportieve uitdaging. Bekijk en vergelijk elektrische mountainbikes op Knibble.

Elektrische stadsfiets

De stadfiets is bekend als de “normale” fiets. Deze fiets is voor dagelijks gebruik met een elektrische hulpmotor. Hierdoor kan je fietsen met ondersteuning. Eenvoudig elektrische stadsfietsen vergelijken? Knibble helpt je op weg.

Elektrische transportfiets

Dit soort fietsen zijn gemaakt om veel spullen mee te kunnen nemen op de fiets. Vaak zit er een platte bak voorop waarop goederen vervoerd kunnen worden. Ook zijn er transportfietsen met een rekje aan het stuur, hierop kan je bijvoorbeeld een kratje kwijt met spullen of een tas. Trap niet in valse aanbiedingen en vergelijk elektrische transportfietsen eerst op Knibble!

Elektrische vouwfiets

Een vouwfiets is een fiets welke je kleiner kunt maken door hem in de lengte in te klappen. Hierdoor is deze fiets gemakkelijk mee te nemen in bijvoorbeeld de auto of de trein. Is dit ideaal voor jou? Bekijk, vergelijk elektrische vouwfietsen en beknibbel!

Speedbike of ook wel speed pedelec

De speedbike wordt ook wel een speed pedelec genoemd. Deze elektrische fiets kan een snelheid bereiken van 45 km per uur. Wanneer je op een speed pedelec wilt gaan fietsen dan moet je in het bezit zijn van een brommerrijbewijs, verzekering, kentekenplaat en je moet een helm dragen. Super snel fietsen? Vergelijk eerst de beste speedbike voor jou!

Meer advies voor de aankoop van een elektrische fiets nodig?

Bekijk het elektrische fiets aankoopadvies.

Knibble Advies
RCB 250 W motor Tot 35

RCB 250 W motor Tot 35

799,99
Achterwielmotor • 75 km • 25 km/u
vergelijk 1 shop
Basic N7

Basic N7

1.052,28
vergelijk 1 shop
250W

250W

629,99
vergelijk 1 shop
De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.