Elektrische fiets aankoopadvies knibble

Elektrische fiets aankoopadvies:

Kies de juiste elektrische fiets met behulp van Knibble

Wil jij lekker veel kilometers kunnen fietsen? En dat zonder moe te worden? Wordt het daarom hoog tijd voor een elektrische fiets? Elektrische fietsen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken, je ziet ze overal voorbijkomen in allerlei vormen en maten. Het is dus niet heel gek dat jij meer wilt weten over elektrische fietsen. Alle belangrijke informatie hebben wij in dit aankoopadvies voor jou verzameld.

Praktische tips voor het kopen van een elektrische fiets

Voor de één is het kopen van een elektrische fiets een feestje en voor de ander is het verhaal net te technisch. Helemaal niet erg, wij leggen jou alles piekfijn uit.

Soorten elektrische fietsen

Wanneer je van plan bent om een elektrische fiets te gaan kopen is het belangrijk dat je vooraf gaat kijken naar wat voor soort elektrische fiets je wilt. Voor ieder soort fietsrit heb je verschillende passende fietsen. Ben je bijvoorbeeld van plan om met veel bagage of kindjes op de fiets te stappen? Dan kan een bakfiets erg praktisch zijn! Wil je weinig poespas en een zo’n traditioneel mogelijke fiets? Kies dan voor een stadsfiets. Wil jij supersnel op de plaats van bestemming zijn? Dan biedt de speedfiets uitkomst! Dit zijn niet de enige modellen aan elektrische fietsen die op de markt zijn. In ons advies lees je er alles over. Lees alles over de verschillende soorten elektrische fietsen.

De positie van de motor

De motor van een elektrische fiets kan op drie verschillende plekken zitten. Zo heb je een voorwielmotor, een achterwielmotor of een middenmotor. Iedere positie heeft eigen voordelen die de keuze wellicht makkelijker kunnen maken.

De voorwielmotor

De voorwielmotor is veelal wat goedkoper, ook is hij vrij stil en kan ieder gewenst schakelsysteem gekozen worden. Een nadeel van de voorwielmotor is dat de voorkant van de fiets wat zwaarder wordt.

De achterwielmotor

De achterwielmotor zit in het achterwiel en tijdens het fietsen voelt dit als een duwtje in de rug. Een achterwielmotor is lekker stil en tijdens het remmen kan je op de motor remmen. Dit scheelt voor de slijtage. Wel is het zo dat het wat lastiger kan zijn om je achterband te verwisselen doordat de motor er ook zit.

De middenmotor

De middenmotor zit bij de trapas bevestigd. Doordat je hierdoor directe trapondersteuning hebt voelt het fietsen met een middenmotor ook lekker natuurlijk. De fiets is in het midden het zwaarste, maar juist hierdoor is de verdeling goed en is de fiets goed te besturen.

Waar zit de accu van mijn elektrische fiets?

Bij een elektrische fiets kan de accu op verschillende plekken zitten. Zo kan hij aan het frame zitten, in de bagagedrager, in het frame of aan de voordrager. Een accu is relatief zwaar, vaak zo’n 5 tot 6 kilogram. De positie van de accu kan het evenwicht van de fiets dus bepalen.

Accu aan het frame

Zit de accu aan het frame? Dan ligt het zwaartepunt in het midden, je hebt dus een goede wegligging.

Accu in de bagagedrager

Zit de accu in de bagagedrager, dan zit het zwaartepunt aan de achterkant van de fiets. Het voordeel van deze positie is wel dat de accu gemakkelijk vervangen kan worden.

Accu in het frame

Wanneer de accu in het frame zit, dan ligt het zwaartepunt van de fiets in het midden. Dat geeft meer stabiliteit. Wel kan het voorkomen dat het bij sommige modellen niet mogelijk is om de accu van de fiets te verwijderen.

Accu in de voordrager

Bij een accu in de voordrager heb je het zwaartepunt aan de voorkant van de fiets, hierdoor is het iets onstabieler.

Een riem versus ketting

Een elektrische fiets kan een riemaandrijving hebben of een kettingaandrijving. Vaak komt er bij een middenwiel- en achterwielmotor een riemaandrijving voor, deze is lekker stil en onderhoudsvrij. Wanneer een ketting in een kettingkast zit, zijn er ook minder problemen. Wanneer er geen kettingkast is, is de ketting wel vatbaarder voor stof en moet deze meer onderhouden worden.

Hoe ver kan je fietsen?

Ben jij van plan om lange fietsritjes te gaan maken of blijf je altijd dicht bij huis? Het is handig om voor de aanschaf van een elektrische fiets te bedenken wat voor ritjes je gemiddeld gaat maken. Op deze manier kan je bij de keuze van jouw fiets rekening houden met de accucapaciteit en de actieradius. Het is namelijk zo: hoe hoger de actieradius, hoe verder jij kunt fietsen. Lees alles over de actieradius van een elektrische fiets.

Kies ik een heren, vrouwen of unisex model?

Een elektrische fiets is beschikbaar in verschillende modellen. Een herenvariant heeft vaak een hogere stang tussen de voorvork en het zadel, de instap is dus hoog. De stang geeft meer stevigheid aan het frame. Een damesfiets heeft die stang niet, dit komt vooral nog voort uit het verleden, waarin vrouwen vaak rokken aan hadden. Zij konden dan niet de zwaai met hun been maken over de stang heen. Je zou dus kunnen zeggen dat een vrouwenfiets minder stevig is, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Een unisexfiets heeft een lage instap, hierdoor zijn ze geschikt voor iedereen. Het is te vergelijken met de instap van een vrouwenfiets.

Welke opties zijn er nog meer op mijn elektrische fiets?

Een elektrische fiets kan over meerdere opties beschikken die de fiets net wat luxer maken.

Walk assist

De walk assist geeft ondersteuning wanneer je met de fiets aan de hand loopt. Dit maakt dat het lopen met de fiets ook een stuk lichter en makkelijker is.

Uitneembare accu

Een uitneembare accu is prettig wanneer je deze binnenshuis wilt opladen. Ook kan je ervoor kiezen om twee accu’s aan te schaffen, zo kan je ze gemakkelijk met elkaar omwisselen.

Verstelbare stuurpen

Een verstelbare stuurpen en zadelpen kunnen net wat meer comfort geven wanneer je wilt fietsen. Door de stuurpen of de zadelpen te verstellen kan jij de fiets helemaal instellen op jouw lengte.

Verende voorvork

Een verende voorvork zorgt ervoor dat de fiets minder trilling geeft in het stuur. Hierdoor vangt hij de klappen van een oneffen weg op.

Knaap BCN

Knaap BCN

2.748,-
Achterwielmotor • 150 km • 25 km/u
Puch E-Rock N7

Puch E-Rock N7

1.249,-
Voorwielmotor • 100 km • 25 km/u
Hitway BK2

Hitway BK2

639,99
Achterwielmotor • 75 km • 25 km/u
Hitway BK5

Hitway BK5

539,99
Achterwielmotor • 75 km • 25 km/u

Elektrische fiets specificaties en advies

Hoe hard gaat een elektrische fiets?

Je ziet jezelf natuurlijk al helemaal moeiteloos gaan op die elektrische fiets, maar hoe hard gaat hij nou eigenlijk? De elektrische fiets heeft trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur, tot deze snelheid is de ondersteuning toegestaan. Uiteraard kan je harder dan dit, maar dat is dan op eigen kracht of met het windje in de rug.

Wil je toch boven de 25 kilometer per uur nog ondersteuning krijgen? Dan kan je kiezen voor een speed pedelec, deze biedt ondersteuning tot 45 kilometer per uur. Hiervoor is het wel van belang dat je een gele kentekenplaat hebt, een helm draagt en een brommerrijbewijs hebt. Ook moet de fiets verzekerd zijn.

De sterkte van de motor

De motorkracht van een elektrische fiets wordt uitgedrukt in Nm, Newtonmeters. Hoe hoger de Nm, hoe meer kracht je hebt. Vaak is tussen de 40 en de 60 Nm genoeg, hiermee kan je goed en krachtig fietsen. Beschik je over meer Nm is dat niet erg, dit kan helpend zijn wanneer je fiets zwaarbeladen is of wanneer je een elektrische bakfiets hebt.

Welk duwtje in de rug krijg ik?

Bij rotatieondersteuning op de elektrische fiets krijg je ondersteuning zodra je begint met trappen, bij iedere omwenteling krijg je dus opnieuw ondersteuning. Wanneer de fiets trapkrachtondersteuning heeft wordt de soort ondersteuning aangepast aan de kracht die jij geeft tijdens het trappen. Hoe meer kracht jij zet, hoe meer ondersteuning jij krijgt.

Welk framehoogte heb ik nodig?

Wanneer je op zoek bent naar een fiets dan kan je niet om de framehoogte heen. Het is enorm belangrijk dat je een fiets kiest welke past bij jouw lengte. Alleen dan kan je comfortabel fietsen zonder klachten. Je kunt de framehoogte zelf meten door te meten vanaf het midden van de trapas tot de bovenkant van het frame. Bij het kiezen van een fiets is het ook belangrijk om te onthoduen dat je 4 cm van de framemaat moet aftrekken als de fiets een verende zadelpen heeft. Als je qua lengte precies tussen twee framematen in zit, kies dan atlijd de kleinere variant.

Globaal kun je voor jouw lengte de volgende tabel aanhouden:

Lengte Framemaat
150 – 165 49cm
155 – 170 51cm
160 – 175 53cm
170 – 185 57cm
185 – 195 61cm
195 – 210 65cm

De wielmaat van mijn fiets

Naast de juiste framehoogte wil jij ook de juiste wielmaat hebben. Fietsen voor volwassenen hebben vrijwel altijd een 28 inch wiel, deze past bij iedere framemaat voor volwassenen. Onder de 28 inch worden de wielmaten veelal ingedeeld op leeftijd. Waar 12 inch past bij 2 tot 4 jaar en 28 inch past bij 10 tot 12 jaar of ouder.

Het materiaal van het frame

Een fiets kan van verschillende materialen gemaakt worden en ieder soort materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een frame gemaakt van aluminium is vaak licht en kan niet roesten. Kies je voor een fiets met een frame van carbon, dan ben je er zeker van dat jouw fiets erg licht is. Het is daarom ook niet vreemd dat bijvoorbeeld veel racefietsen gemaakt worden van carbon. Wel is carbon kwetsbaarder wanneer je met de fiets valt of botst, het frame kan dan makkelijker breken. Een frame van magnesium is ook lekker licht, maar ook heel sterk. Het materiaal is wel kwetsbaarder voor corrosie, om dit tegen te gaan is het frame vaak met een speciale coating behandeld. Ook zijn er frames van staal. Dit is duurzaam, stevig en kan goed tegen een stootje. Wel is staal wat zwaarder.

Een naafversnelling of een derailleur

Er zijn verschillende soorten versnellingen. Bij een naafversnelling wordt er geschakeld door de tandwielen van plaats te veranderen en bij een derailleurversnelling verplaatst de ketting over de tandwielen, hierbij is het belangrijk dat je blijft fietsen.

Een naafversnelling is onderhoudsvriendelijker en er zit een kettingkast omheen, hierdoor heb je minder last van vuil dat bij de ketting en tandwielen komt. Wel is het lastiger om de ketting er opnieuw op te leggen wanneer deze eraf is. Bij een derailleur heb je meer versnellingsopties, maar is het ook belangrijk dat je de ketting en de tandwielen goed onderhoud. Hij bevat meestal geen kettingkast en hierdoor is het gevoeliger voor vuil.

Op tijd remmen!

Het is natuurlijk belangrijk dat de fiets over een goed remsysteem beschikt, dit voorkomt ongelukken en onveilige situaties. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om te remmen.

Trommelrem

De traditionele trommelrem zit in het midden (de as) van het wiel en remt door middel van een remschoen die tegen de remtrommel aan wordt gedrukt. Waardoor er weerstand op het wiel komt. Trommelremmen zijn robuust en bestendig tegen regen en modder, maar niet zo krachtig als andere remmen.

Rollerbrake rem

Dit zijn trommelremmen maar dan vernieuwd. Ze werken door middel van cilinders die tegen de remblokjes worden gedrukt, die vervolgens tegen de trommel aandrukken. Deze cilinders worden ook wel ‘rollers’ genoemd. Rollerbrake remmen zijn eenvoudig te onderhouden en bieden goede remkracht.

Velgrem

Deze is bij de meeste mensen wel bekend. Bij het inknijpen van de rem komen er aan beide kanten van het wiel een kunststof blokje op de velg, deze zorgen ervoor dat het wiel afremt.

Schijfrem

Bij een schijfrem zit er een schijf bij de naaf van het wiel. Bij het inknijpen van de rem komt deze schijf tegen de naaf aan en hierdoor wordt het wiel tot stilstand gebracht. Schijfremmen worden ook wel disk brakes genoemd en zijn de meest krachtige remmen.

Hydraulische schijfrem

Dit is een schijfrem maar dan wordt de remklauw door middel van de druk van hydraulische olie tegen de schijf aangedrukt.

De goedkoopste elektrische fiets prijzen vind je bij Knibble

Knibble maakt vergelijken makkelijk. Met wat handige tips en trucs bespaar jij snel bakken met geld. Bijvoorbeeld: van een merk is vaak een net iets ouder of minder uitgebreide elektrische fiets te koop voor een fors lagere prijs. Elk product op Knibble is voorzien van productsuggesties. Deze suggesties komen in grote mate qua specificaties en functionaliteiten overeen, maar zijn in aanschaf mogelijk veel voordeliger!

Grootste aantal elektrische fietsen vergelijken!

Op Knibble vind je overzichtelijk heel veel elektrische fiets aanbiedingen van Nederlandse webshops zonder daar het hele web voor af te hoeven zoeken. Wil je gemakkelijk op de hoogte gehouden worden van alle elektrische fiets-aanbiedingen of juist aanbiedingen van een specifiek merk? Zet dan een beknibbel-wekker op elektrische fiets-aanbiedingen en je ontvangt van Knibble in het vervolg een seintje.

Inzicht door de prijsgrafiek

Op elke productpagina toont Knibble ook het prijsverloop in een grafiek. Dit maakt voor jou transparant hoe de prijzen van de elektrische fiets schommelen in de afgelopen maanden. Mogelijk varieert de prijs veel en bestaat er dus een grote kans dat deze binnenkort verlaagt, of verhoogt.

De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.