Cameralens aankoopadvies knibble

Cameralens aankoopadvies:

Kies de juiste cameralens met behulp van Knibble

Het aankoopadvies is er speciaal om jou te helpen met het kiezen van jouw nieuwe aankoop. Door de functies van soorten lenzen op een rijtje te zetten, betekenis van bepaalde specificaties uit te leggen en wat handige tips te geven hopen wij jou op de hoogte te brengen over cameralenzen.

Praktische tips bij aankoop cameralens

Cameralenzen, als je veel van camera’s af weet zijn de lenzen nog een vak apart. Er zijn ontelbaar moeilijke begrippen en veel tips en tricks die de meeste hobbyisten niet kennen. Daarom leggen wij er met genoegen een paar voor jou uit.

Schoonmaak

Voor de schoonmaak van je lens worden microvezeldoekjes aangeraden. Gebruik nooit standaard tissues, maar tissues die special voor het schoonmaken van lenzen ontwikkeld zijn. Je kan je lens ook altijd laten schoonmaken door een expert. Vooral bij het schoonmaken van je camerasensor is dit raadzaam. Als je het toch besluit dit zelf te doen, maak je lens en camerasensor dan nooit schoon in de badkamer. Het lijkt de meest schone en hygiënische plek in huis, maar voor je lens en camerasensor is dat het absoluut niet. Er zijn vaak schimmels aanwezig omdat de badkamer een vochtige plek is.

Verschillende merken

Je hoeft niet per se hetzelfde merk lens als je camera te kopen. Kijk zelf goed rond naar de lenzen die jouw bevallen en beperk je niet tot één soort merk. Controleer wel of de lens de juiste lensvatting heeft zodat het op jouw camera past.

Objectief

Objectief is een synoniem voor lens. Objectief valt te herleiden naar het woord ‘object’. Je richt namelijk de lens op het object dat jij in beeld wilt brengen.

Soort lens

Bij Knibble bieden wij twee soorten lenzen aan: Prime- en zoomlenzen. Beide lenzen zijn bruikbaar voor verschillende situaties.

Primelens

Het verschil tussen de twee soorten lenzen zit bij de brandpuntsafstand. Primelenzen zijn uitgerust met een vast brandpuntsafstand. Dit betekent dat deze lenzen niet kunnen zoomen. Niet alle primelenzen hebben dezelfde brandpuntsafstand, bij elke lens is de brandpuntsafstand specifiek afgesteld. Maar waarom zou je een primelens in plaats van een zoomlens kopen? De primelens heeft een paar voordelen ten opzichte van de zoomlens. De lens maakt foto’s van hoge kwaliteit, vervormd beeld minder en heeft een hogere lichtsterke. De lens wordt veel voor het filmen gebruikt. Fotografen worden vanwege het ontbreken van de zoom functie gedwongen creatiever met beeld om te gaan.

Zoomlens

De naam verklapt het al: met een zoomlens kan je zoomen. De brandpuntsafstand is dus verstelbaar. Een voordeel van de zoomlens is dat je een groter gebied kan vastleggen zonder veel van positie te moeten verwisselen. Nadelen ten gevolge hiervan zijn dat de zoomlens foto’s en video’s van iets mindere kwaliteit maakt dan de primelens. Ook zijn de lenzen vaak minder lichtsterk. Zoomlenzen met een vast diafragma hebben tevens een hogere prijs.

Type lens

Knibble biedt een wijd scala aan lenzen aan. Elke lens is voor een ander doeleinde gespecialiseerd om zo maximale kwaliteit te kunnen leveren tijdens het fotograferen of filmen. Wij hebben de belangrijkste types op een rijtje gezet:

Standaardlens

De standaardlens is de lens die meestal meegeleverd wordt bij de camera, die heet ook wel de kitlens. Deze lenzen komen het meeste overeen met het zicht van het menselijk oog. Dit komt omdat de lenzen een brandpuntsafstand rond de 50mm hebben, meestal 24-70 mm.

Groothoeklens

Een groothoeklens wordt gebruikt om zo veel mogelijk ruimte op beeld te krijgen. Voor panoramafoto’s is de groothoeklens zeer geschikt. Door het grote oppervlakte dat de lens kan fotograferen/filmen rekt het perspectief wel een beetje uit.

Telelens

Een telelens is gespecialiseerd voor de verre afstanden. De lens heeft dus een grote brandpuntsafstand en een kleine beeldhoek. Je kan het vergelijken met een verrekijker. Ideaal om van een verdere afstand foto’s en video’s te maken. De telelens wordt veel gebruikt voor natuurfotografie.

Macrolens

De macrolens is speciaal ontworpen voor het fotograferen van kleine objecten op korte afstand. De lenzen zijn in staat om zich dicht op objecten nog scherp te stellen en kunnen zo veel detail vastleggen.

Fisheyelens

De Fisheyelens is de extremere variant van de groothoeklens. De lens kan buitengewoon veel ruimte vastleggen maar vervormd heel karakteristiek. De foto’s zijn rond en lijken op de weerspiegeling van een kerstbal. Dit soort lenzen worden veelal gebruikt voor 360 graden fotografie.

Tilt-shiftlens

De tilt-shiftlens kom aan zijn naam omdat de lens het beeld kan verschuiven (shift) en kantelen (tilt). De lens kan dus perspectief aanpassen. Tilt-shift lenzen zijn niet voorzien van autofocus. De tilt functie van de lens maakt het mogelijk de scherptediepte over een groter vlak te verspreiden. Scherptediepte is het gebied dat scherp is vanaf een punt dichtbij tot een punt veraf. Vandaar de naam ‘scherptediepte’. Via de tilt functie kan dit gebied worden vergroot of verkleind. Hierdoor je wazige achtergronden kan creëren terwijl de voorgrond scherp blijft. De Shift functie maakt het mogelijk gebouwen op de foto te krijgen zonder vervorming van de lijnen. Dit komt omdat deze functie het perspectief kan corrigeren. Daarom wordt de Tilt-shift vaak gebruikt in de architectuurfotografie. De lens is ook populair bij landschap- en miniatuurfotografen.

Canon EF 100mm f/2.0 USM

Canon EF 100mm f/2.0 USM

712,95
Tele • Canon EF
Canon EF 70-200mm f/4L USM

Canon EF 70-200mm f/4L USM

459,-
Tele • Canon EF
Sony LA-EA4

Sony LA-EA4

499,-
Sony E

Lens Specificaties en advies

Lensvattingen

Lensvattingen worden ook wel objectiefbajonetten genoemd. Het is de koppeling tussen objectief en de behuizing van een camera. Veel merken hebben hun eigen lensvattingen. Hierdoor passen niet alle lenzen op een camera. Om het probleem van niet passende lenzen te verhelpen zijn er lensadapters ontwikkeld. Lensadapters hebben echter wel een nadeel. De autofocus van een camera kan er langer over doen om zich scherp te stellen op een onderwerp (het punt/object waar jouw lens zich op focust), vooral bij goedkopere adapters.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand is de afstand tussen de lens en de plek waar de door de lens afgebroken lichtstralen samenkomen. Bij een grotere brandpuntsafstand zie je minder: er is meer zoom. Bij een kleinere brandpuntsafstand zie je meer; minder zoom zorgt voor een groter gebied in beeld.

Diafragma (F)

De opening tussen de lens en sluiter van de camera wordt het diafragma genoemd. Hoe groter de opening hoe meer lichtinval. De maat (grootte) van de opening wordt aangeduid met F gevolgd door een getal. Hoe kleiner het F-getal hoe groter het diafragma. Er zijn twee soorten diafragma: vast diafragma en diafragma. Een vast diafragma zorgt ervoor dat tijdens het zoomen je diafragma niet mee veranderd. Hierdoor verandert de lichtinval niet tijdens het zoomen.

Filtermaat (ø)

De filtermaat staat vaak op de lens vermeld. De maat wordt aangeduid met ø. Er kan dus bijvoorbeeld ø52 op jouw lens staan. Dit betekent dat de lens een diameter van 52mm heeft. Ook staat de filtermaat in de handleiding van je camera, indien je die bewaard hebt. Zoek in de handleiding naar ‘filtermaat’ of ‘lensdiameter’. Heb je een Engelse handleiding? Kijk naar het woord ‘filter thread’, de Engelse vertaling. Je kan ook op internet zoeken naar jouw lensdiameter. Het is dan wel raadzaam om de Engelse term te gebruiken.

Minimale scherpstelafstand

De minimale scherpstelafstand is de afstand die de lens minstens nodig heeft om scherp beeld te vervaardigen. Al komt het onderwerp dichterbij dan deze afstand, wordt het beeld onscherp.

Stille Scherpstelmotor

Ben jij cameraman en op zoek naar een lens met scherpstelmotor? Ga opzoek naar een ‘stille’ scherpstelmotor om ongewenst geluid tijdens het filmen te voorkomen.

Interne focus (IF)

Interne focus wordt ook wel Inner Focus genoemd. De lengte van je lens past zich niet aan bij het inzoomen. De minimale focusafstand blijft ook onaangepast.

Autofocus en Manual focus

Deze twee focus mogelijkheden worden aangegeven met de afkortingen AF (Autofocus) en MF (Manual focus). De laatstgenoemde wordt veel gebruikt bij macrofotografie en het vastleggen van landschappen. Je moet bij Manual focus handmatig je lens afstellen.

Handige tools

Knibble doet zijn best om de meest passende cameralens voor jou uit te zoeken. Door praktische middelen in te zetten hoopt Knibble je op weg te helpen met de aanschaf van jouw cameralens.

Vergelijktabel

Is je oog op meerdere lenzen gevallen? Gebruik de vergelijktabel om meerdere lenzen nauwkeurig met elkaar af te wegen. Zo weet je zeker dat je geen specificaties en functies over het hoofd ziet.

Aanbiedingenoverzicht

In het aanbiedingenmenu zie je de meest voordelige deals van het moment. Knibble wil voorkomen dat je onnodig hoge bedragen betaalt en helpt jou met het zoeken naar gunstige aanbiedingen.

Beknibbel-wekker

De beknibbel-wekker kan je zelf instellen en zetten op de lens die jij wilt kopen. Als je nog niet zeker weet welke lens dit wordt, kan je de wekker ook op een productsoort met gewenste specificaties en jouw budget instellen. Je krijgt een mail wanneer de door jouw geselecteerde lens in de aanbieding is of wanneer er een lens in de productsoort onder het ingestelde budget valt.

Prijsgrafiek

In de prijsgrafiek zie je het prijsverloop van een product. Je ziet de laagste en hoogste prijs waarvoor een product te koop heeft gestaan voor een webshop aangesloten bij knibble.nl. Een sterk wisselende prijs kan betekenen dat een product in prijs kan verlagen of dat een aanbieding slechts van korte duur zal zijn.

Favorieten

Alle producten kan je door het hartje aan te klikken in de favorietenlijst plaatsen. Je hoeft zo niet steeds opnieuw naar producten van jouw interesse te zoeken. De favorietenlijst kan je terugvinden in jouw account.

De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.