Laptop aankoopadvies knibble

Laptop aankoopadvies:

Kies de juiste laptop met behulp van Knibble

Bij het kopen van een laptop is het van belang dat jij de doeleinden en je budget concreet voor ogen hebt. Via het aankoopadvies baan jij je een weg door het grote aanbod en de vele specificaties die bij een laptop horen.

Tips voor het kopen van een laptop

We kunnen niet meer zonder internet en bijna iedereen maakt tegenwoordig gebruik van laptops. Een laptop vervult voor veel mensen uiteenlopende functies. Men gebruikt de laptop thuis, op werk of voor school. Maar een laptop is ook handig tijdens het reizen, of voor het kijken naar films en series. Bedenk voor aankoop goed in welke situaties en voor welke activiteiten je de laptop gaat gebruiken. Sommige schermen zijn uitgerust met touchscreen. Handig als je bijvoorbeeld onderweg geen muis kunt gebruiken.

Unieke soorten laptops voor speciale doeleinden

Er zijn drie speciale laptops die hun eigen uitleg verdienen. Dit zijn de 2-in-1 laptop, game laptop en Chromebook. Wat zijn hun voordelen en waar moet je absoluut op letten bij aanschaf?

2-in-1 laptop: kruising tussen de laptop en tablet

2-in-1 laptops zijn eigenlijk tablets met toetsenbord. 2-in-1 laptops zijn flexibel en handzaam als een tablet, maar presteren op het niveau van een laptop. Denk hierbij aan een langere batterijduur, een redelijk snelle processor en een goede beeldresolutie. Ook maken de 2-in-1 laptops gebruik van laptopsoftware. Daarbij is een 2-in-1 laptop licht van gewicht wat de laptop zeer handzaam maakt. Het toetsenbord is vaak gemakkelijk los te koppelen of om te klappen. Ideaal als je snel wilt schakelen naar een tablet of andersom.

Game laptop voor het spelen van de nieuwste en zwaarste games

Een goede gamelaptop heeft een sterke grafische kaart, scherpe beeldkwaliteit, een krachtige processor en een hoge opslagcapaciteit. De grafische kaart is een cruciaal onderdeel voor het gamen. De hoeveelheid frames en beeldresolutie is afhankelijk van de grafische kaart. NVIDIA is het populairste grafische kaartenmerk voor game laptops. Om games zo soepel mogelijk te laten lopen wil je het liefst een Intel i7 processor, maar Intel i5 laptop volstaat ook. Voor de hardcore gamer die de zwaarste games op de hoogste settings speelt, is de Intel i9 processor een aanrader. Tegenhanger van Intel zijn de AMD Ryzen 5, 7 en 9 processoren. Deze processors gaan gelijk aan elkaar op. Een hoge beeldschermresolutie draagt bij aan de kwaliteit van het gamen. SSD-opslag heeft altijd voorkeur bij een game laptop. SSD werkt namelijk sneller dan de traditionele HDD-opslag. Een opslagcapaciteit van 2 TB is ook geen overbodige luxe. Op Knibble is er een speciale filter voor de game laptop.

Chromebook voor scholieren en studenten

Chromebooks werken niet met de besturingssystemen van Windows of Apple, maar via Chrome OS. Chromebooks zijn niet gemaakt om zwaardere taken zoals videomontage, fotobewerking uitvoeren. Ook is een Chromebook niet geschikt voor spelen van videogames. De laptop is wel geschikt voor het kijken van video’s (YouTube of Netflix), internetten, mailen, luisteren van muziek en schrijven van tekstbestanden. Veel onderwijsinstellingen (met name middelbare scholen) maken gebruik van Chromebooks. Dat komt vanwege een aantal praktische voordelen die de Chromebook met zich mee brengt. De laptops koop je voor een lage prijs en zijn uitgerust met een goede accu. Let wel op de HDMI-aansluiting, daarmee zijn ze eenvoudig aan te sluiten op een digibord. Een Chromebook biedt ongekend veel opslag in de Cloud en laat je gratis gebruik maken Google Docs, Drive, Forms, Sheets en Slides.

Beeldschermgrootte: hoeveel inch moet mijn laptopscherm zijn?

De beeldschermgrootte van laptops wordt gemeten van linksonder naar rechtsboven, en wordt uitgedrukt in inch. Elk formaat heeft zijn voor- en nadelen in verschillende gebruikssituaties. Een 11 inch laptop, ook wel bekend als de mini laptop, zijn licht en gemakkelijk mee te nemen. Ideaal voor op de bank of onderweg. Door het kleine scherm is de lees- en werkbaarheid van de laptop minder. Ook heeft de mini laptop vaak weinig functionaliteiten en aansluitingen. Een 13 inch laptop heeft een schermformaat dat je kunt vergelijken met een liggend A4. Deze laptop zijn handzaam voor onderweg en dagelijks gebruik met een langere accuduur en lichtgewicht. De 15 inch laptop is het gemiddelde laptopformaat. Deze laptops worden veel thuis gebruikt en zijn goed te vervoeren. Laptops met een groot formaat, meestal 17 inch laptops, worden vooral gebruikt op een vaste plek en zijn fijn om op te werken door een relatief groot toetsenbord en scherm. De laptops zijn naar verhouding zwaarder – denk aan 3 kg of meer -, waardoor deze minder handig onderweg te gebruiken zijn.

Uitblinker 1
Asus X515EA-EJ3288W

Asus X515EA-EJ3288W

499,-
15,6 inch • 16 GB • SSD • 2022
Uitblinker
Asus Vivobook 17 X1704ZA-AU045W

Asus Vivobook 17 X1704ZA-AU045W

849,-
17,3 inch • 16 GB • SSD • 2023
Asus VivoBook X1605VA-MB183W

Asus VivoBook X1605VA-MB183W

899,-
16 inch • 16 GB • SSD • 2023
Uitblinker 2
Acer Aspire 7 A715-42G-R47T

Acer Aspire 7 A715-42G-R47T

699,-
15,6 inch • 16 GB • SSD • 2023

Uitleg over de specificaties van de laptop

Een laptop bestaat uit vele belangrijke onderdelen die ieder zijn eigen bijdrage levert. Knibble licht toe waarvoor de verschillende specificaties dienen. Zo kan jij bepalen welke laptop het beste bij je past.

Het werkgeheugen en de snelheid van je laptop

Het werkgeheugen regelt samen met de processor en videokaart de snelheid van je laptop. Hoe groter dit werkgeheugen, hoe sneller je laptop te werk gaat en efficiënter het apparaat kan multitasken. Soms is het mogelijk het werkgeheugen uit te breiden na aanschaf van een laptop. Lees alles over het werkgeheugen op de snelheid van jouw laptop.

Schermresolutie

De resolutie is de scherpte van je scherm en geeft men aan in pixels. De standaardresolutie is Full HD met een verhouding 1920x1080. Maar wil je optimaal genieten van je favoriete films, series en games? Kijk dan voor een laptop met de superrealistische 4K scherpte. 4K heeft een resolutie van 3840x2160 pixels.

Vloeiende beelden tijdens het gamen: verversingssnelheid van het scherm

Het aantal frames dat een laptopscherm per seconde inlaadt noem je de verversingssnelheid en wordt in Hertz uitgedrukt. Bij een hoge verversingssnelheid blijven snelle beelden scherp en vlotte bewegingen ogen vloeiend. Tijdens hevige actie of razendsnelle racegames vertoont het beeldscherm hierdoor levensechte beelden. De hobbymatige gamer zal aan 60Hz (tot en met 120Hz) genoeg hebben. Speel je graag schietspelletjes? Kies dan voor 144Hz. Professionele gamers, en raceliefhebbers gaan bij voorkeur voor een verversingssnelheid van maar liefst 200Hz of hoger.

Alle soorten processors uitgelegd

Er zijn vele soorten processoren te verkrijgen voor je laptop. Voor elk gebruikersdoeleinde heb je weer baat bij een andere processor. Daarom is het verstandig aan jezelf te vragen waarvoor je jouw laptop gaat gebruiken. Zoek je een game-laptop? Wil je video’s of 3D-projecten renderen? Of heb je een laptop nodig voor je werk of studie? Lees alles over de processormodellen van grote merken.

Wat zijn processorkernen en hoeveel heeft mijn laptop er nodig?

De processor van een laptop bestaat uit meerdere kernen. Hoe meer kernen, hoe meer taken een laptop op hetzelfde moment kan uitvoeren zonder snelheid te verliezen. De meeste processors hebben twee, vier, zes of acht kernen. Maar er zijn ook geavanceerde processors met tien, twaalf, veertien of zelfs zestien kernen. Een laptop met 4 of 6 kernen maakt het mogelijk om te multitasken. Met 8 of meer kernen blijft de laptop over het algemeen ook razendsnel ook tijdens het multitasken met de zwaardere programma’s zoals Photoshop of een videogame. Lees alles over hoeveel processorkernen je laptop nodig heeft.

De maximale kloksnelheid of processorsnelheid

De snelheid van een processor noemt men ook wel de kloksnelheid. Deze wordt aangegeven in Gigahertz. De processorsnelheid staat voor het aantal keer dat de processor een signaal kan verwerken binnen een bepaalde tijd. Hier komen bizar hoge getallen bij te kijk. 1 GHz staat namelijk gelijk 1 miljard bewerkingen, binnen een seconde. En veel laptops tellen een kloksnelheid vanaf 4 GHz! Een processor met een hoge kloksnelheid verbruikt meer energie. De batterij gaat dus sneller leeg en de laptop produceert ook meer hitte. Een hoge kloksnelheid garandeert overigens niet altijd topprestaties. Kijk ook goed naar de andere specificaties van een laptop.

Turbofrequentie: wanneer en waarom kan een processor overklokken?

Wanneer een processor zijn maximale kloksnelheid bereikt, maar extra rekenkracht nodig heeft om snel te blijven presteren, wordt de turboboost ingezet. De processor begint met overklokken: voor enkele seconden of zelfs minuten overschrijdt de processor zijn maximale snelheid. Hierdoor blijft de laptop even snel tijdens zwaar denkwerk. Zodra het zware denkwerk voltooid is, of de processor te warm wordt, stopt de turboboost en werkt de processor verder op zijn normale topsnelheid. De maximale snelheid die een processor tijdens het overklokken bereikt noemt men de turbofrequentie.

Laptop met SSD- of HDD-opslagtype

SSD-opslag wordt populairder en steeds meer laptops zijn er mee uitgerust. Een SSD-laptop werkt namelijk op een aantal gebieden beter dan een laptop met alleen een HDD. Zo kan SSD veel beter tegen een stootje dan HDD, en werkt het sneller (soms tot wel 50x sneller dan HDD!). Het snelle werken merk je met downloaden, installeren, opstarten en gamen. SSD is een afkorting van Solid State Drive (of Solid State Disk). SSD-opslagruimte kost wel meer dan het standaard HDD. Daarom dat je vaak een laptop met een kleine SSD-opslag en grote HDD-opslag voorbij ziet komen. Bij zo’n laptop is het de bedoeling dat je applicaties en games op de SSD-schijf plaatst. Hierdoor starten geïnstalleerde programma’s sneller op. Andere bestanden kan je kwijt op de HDD.

SSD + Optane opslag

Met SSD + Optane opslag boekt een laptop extra snelheidswinst. Optane Memory ondersteunt namelijk het interne geheugen met een klein deel van de SSD-opslag. Hierdoor krijgt het werkgeheugen een snelheidsboost wanneer dit nodig is. Vooral bij het uitvoeren van zware taken zoals videomontage en het gamen raakt het werkgeheugen nog weleens vol. SSD+ Optane opslag kan hier veel snelheidswinst opleveren.

Opslagcapaciteit van een laptop

Hoeveel opslagruimte heeft jouw laptop nodig? Dit is totaal afhankelijk van hetgeen wat je met een laptop wilt doen. Voor het bewaren van tekstbestanden, afbeeldingen en Exceldocumenten zit je tussen de 512 en 1000 GB op ruim voldoende opslagcapaciteit. Monteer je video’s op de laptop? Dan is een opslagruimte van 2 TB (2000 GB) de beste keuze. Dit is wel duurder. Je kan daarom ook een laptop van 500 GB kopen en, wanneer jouw budget het toelaat, een externe HDD of SSD aanschaffen voor extra opslagruimte.

Grafische kaart verbetert de resolutie en snelheid van videogames

Een grafische kaart, ook wel bekend als videokaart, neemt de grafische taken van de processor over en verzorgt de beeldkwaliteit van videogames. De 2 belangrijkste onderdelen van een videokaart zijn de GPU en het videogeheugen. De GPU versnelt het laden van 3D beelden en het videogeheugen versoepelt beeldprestaties bij hogere resoluties. Zowel Intel, NVIDIA, als AMD, produceren grafische kaarten van uitzonderlijke kwaliteit.

Wat is het verschil tussen Dedicated en Geïntegreerde grafische kaart?

Laptops zijn uitgerust met een Dedicated of Geïntegreerde grafische kaart. En er zitten grote verschillen tussen beiden. De Dedicated grafische kaart zit los van het moederbord. Hierdoor is de grafische kaart in staat om sneller videobeelden te verwerken. Dit komt omdat er geen geheugen wordt gedeeld met andere onderdelen van het moederbord. Een Geïntegreerde videokaart zit verwerkt in het moederbord. Voor de fabrikant kost dit minder geld, waardoor laptops met een Geïntegreerde videokaart over het algemeen goedkoper zijn. Maar het kan zijn dat andere hardware, zoals bijvoorbeeld het werkgeheugen, tijdelijk geheugen lenen van de videokaart. Hierdoor hebben Geïntegreerde videokaarten de neiging minder snelle prestaties te leveren tijdens het gamen dan de Dedicated grafische kaart. Ook is de Geïntegreerde videokaart niet vervangbaar. Je kan achteraf dus niet de capaciteit van de kaart vergroten. En mocht de kaart stuk raken, moet het hele moederbord vervangen worden. In andere woorden: dan word je gedwongen een nieuwe laptop te kopen.

Conclusie: kies ik een Dedicated of Geïntregreerde videokaart?

Dus, wil jij een Dedicated of Geïntegreerde grafische kaart? Als je de zwaarste games wilt spelen of de graphics graag op de hoogste resolutie zet, dan kies je voor een Dedicated grafische kaart. Speel je middelzware games? Heb je een kleiner budget? Of zet jij de videogame nooit op de hoogste settings? Dan is de Geïntegreerde grafische kaart een uitstekende keuze!

De verschillende besturingssystemen en hun voordelen

Er zijn meerdere besturingssystem voor de laptop. Welk van deze systemen jij gebruikt is afhankelijk van welk soort laptop je kiest. Je hebt keuze uit Windows, MacOS, Linux en Chrome OS.

Windows is het meest voorkomend

Windows is het meest gebruikte en ook wel bekendste besturingssysteem voor laptops. Hierdoor zijn er veel programma's en randapparatuur beschikbaar voor Windows laptops. Windows zit op vrijwel alle laptops behalve MacBooks en Chromebooks.

MacOs voor de Applegebruikers

De MacBook werkt met een Apple besturingssysteem: MacOS. Dit besturingssysteem staat bekend om zijn gebruiksgemak – door het eenvoudige design - en veiligheid. Het nadeel is dat niet alle standaard (Windows) programma's op MacOS werken.

Chrome OS als besturingssysteem van de Chromebook

Chromebooks maken gebruik van Chrome OS. Dit besturingssysteem focust zich op het uitvoeren van basistaken via de Cloud. Hierdoor is de Chromebook goedkoop, snel en goed beveiligd tegen virussen.

Wat is Linux? Waarvoor & Waarom

Net zoals IOS en Windows, is Linux een besturingssysteem voor pc’s en laptops. Men noemt dit systeem ook wel GNU/Linux. Het is een ‘Open Source Software’. Dit betekent dat iedereen zijn eigen aanpassingen aan de software kan aanbrengen. Je moet hier natuurlijk wel verstand van hebben voordat je dit kan. Wanneer jij aanpassingen hebt gemaakt geldt dit alleen voor je eigen Linux-software. Als jouw wijzigingen de aandacht van andere gebruikers trekt, en goedgekeurd wordt via fora of andere plekken waar Linuxgebruikers samen komen, kan het zelfs zo zijn dat deze veranderingen in de officiële software worden opgenomen. Het grote voordeel van Linux is dus dat gebruikers de software naar eigen wens kunnen aanpassen.

Ingebouwde webcam voor online vergaderingen en colleges

Werk jij vanuit je thuiskantoor? Of volg je colleges vanaf de bank? Dan zoek je een laptop met ingebouwde webcam. Zo ben je online altijd bereikbaar, én mis je geen belangrijke vergaderingen of lessen!

Trusted Platform Module

Laptops met de Trusted Platform Module versleutelen jouw persoonlijke gegevens en bestanden. Dit zorgt ervoor dat vreemden deze niet kunnen inzien wanneer jij je laptop kwijtraakt of als deze gestolen wordt. Extra goed beveiligt dus!

Laptops vergelijken is zeer lonend

Knibble laat snel zien waar je moet zijn voor de beste en voordeligste laptop-aankoop. Verlies jij ook het zicht op de beste laptop deal door de alsmaar wisselende prijzen van webwinkels? Op Knibble vergelijk je het prijsaanbod van laptops overzichtelijk. Hierbij een paar kooptips voor jou op een rijtje!

Zo ontvang je gemakkelijk de beste laptop deals

Zet een beknibbel-wekker op een laptop of laptop merk en je ontvangt van Knibble een seintje als de laptop in de aanbieding is of het door jou ingestelde budget heeft bereikt. In de wekkermail krijg je alle nieuwe aanbiedingen afkomstig van de bij Knibble aangesloten laptop webshops. Het is ook mogelijk om een prijs in te stellen, dan ontvang je alleen de aanbiedingen en prijsverlagingen die binnen het ingestelde budget vallen.

Vind de laptop die het beste bij jou past

Twijfel je tussen een paar laptops? In de vergelijktabel kun je twee of drie producten op een heel gedetailleerd niveau met elkaar vergelijken. Zo zie je precies op welke punten de laptop overeenkomen of verschillen en kan je een goede afweging maken.

Verlies nooit meer een interessante laptop uit het oog!

Zijn er meerdere laptops die jou aanspreken? En wil je er nog even goed over nadenken voordat je over gaat op besluit? Sla je favorieten laptops op in je favorieten! Door op het hartje te klikken worden de gekozen producten opgeslagen in een lijst. Deze lijst is altijd terug te vinden als bij je accountgegevens kijkt.

De laatste productreviews

Reviews dienen als een handig hulpmiddel bij de zoektocht naar een nieuw elektronicaproduct. Soms is alleen het vergelijken van specificaties en prijzen simpelweg niet genoeg. Gebruikerservaringen van andere klanten kunnen jou dan inzichten brengen die een webshop niet geven. Benieuwd hoe onze klanten het wijde assortiment aan elektronicaproducten ervaren? Lees de laatste productreviews.
KA
Plustek OpticFilm 8200i Ai
- karel
IK
Canon I-SENSYS LBP631CW
gaf steeds de laagste prijs pluspunt min punt wel vaak bij de zelfde waar printer was uitverkocht en voorlopig printer niet binnen zou komen.
- ik
II
HP DeskJet 2720e AiO
geweldig altijd op de hoogte en goede leveranciers
- Iike
De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.