Receiver aankoopadvies knibble

Receiver aankoopadvies:

Kies de juiste receiver met behulp van Knibble

Ga jij een receiver kopen? Dan let je op de volgende zaken: kies je een receiver voor het luisteren van muziek, of wil je deze ook gebruiken voor de speakers van je televisie? Beschikt de receiver over high-resolution audio? Ontvangt het apparaat radio en wat is het uitgangsvermogen? Knibble helpt je graag op weg met het maken van de best passende keuze als het aankomt op een nieuwe receiver!

Tips voor het kopen van een receiver

De receiver is onmisbaar voor degene die een dikke geluidsinstallatie in huis wil halen. Of jij nu stereo-luidsprekers voor het luisteren naar muziek, of een set home cinema speakers in je woonkamer hebt geplaatst: de receiver is het hart van deze installatie die de speakers aanstuurt. Superbelangrijk dus, en daarom geeft Knibble een paar handige tips voor het kopen van een receiver! Want waar let je nu eigenlijk op?

Een Home Cinema Receiver voor je thuisbioscoop

Een Home Cinema Receiver of AV-Receiver is voor de audioliefhebber die graag sport, films en series kijkt, én daarom zijn woonkamer wil ombouwen tot een thuisbioscoop. De combinatie van je speakers en receiver noem je in dat geval een Home Cinema Set. Zo’n set bestaat uit meerdere speakers die samen een surround-systeem vormen, waardoor jij midden in je woonkamer door het geluid omringd wordt. Zo lijkt het alsof je echt in een sportstadion zit, of jezelf midden in de actie bevindt.

DAB-receiver voor het ontvangen van radio

De receiver kun je ook gebruiken om naar de radio te luisteren. Hiervoor ontvangt de receiver verschillende radiosignalen. Zo heb je de analoge FM-AM-radio-signalen, die wel langzamerhand verdwijnen, de digitale en ruisvrije DAB of DAB+ radio, en de webradio of internetradio, waarbij het radiosignaal via een server gestreamd wordt.

Check van tevoren het uitgangsvermogen (watt) van zowel de speakers als receiver

Het uitgangsvermogen drukt men uit in watt en staat voor het maximale vermogen waarmee een receiver de aangesloten luidsprekers kan belasten. Zorg dat je receiver altijd meer watt heeft dan de luidspreker, anders kunnen je luidspreker hieraan kapotgaan.

Hi-res audio voor het beste geluid

Ben je een audiofanaat? Dan is dit een must! Want zonder hi-res adio luister je naar gecomprimeerde audio, waarbij veel kwaliteit in muziek, games of films, verloren gaat. Dat is zonde! Dus bekijk van tevoren goed of de receiver naar keuze gebruikmaakt van hi-res audio.

Uitblinker
Marantz NR1510 Zwart

Marantz NR1510 Zwart

479,-
5.2 • 85 W • FM-AM-Radio, DAB+ radio, Internetradio
Uitblinker
Denon DRA-800H Zwart

Denon DRA-800H Zwart

509,-
2 • 100 W • FM-AM-Radio, DAB radio (digitaal), DAB+ radio, Internetradio
Denon DRA-800H Zilver

Denon DRA-800H Zilver

599,-
2 • 100 W • FM-AM-Radio, DAB radio (digitaal), DAB+ radio, Internetradio
Uitblinker
Yamaha RX-V6A

Yamaha RX-V6A

575,-
7.2 • 100 W • FM-AM-Radio, DAB radio (digitaal), DAB+ radio, Internetradio

Uitleg over de specificaties van een receiver

Via een receiver stuur jij je speakers aan. En om optimaal van jouw prachtige speakers te genieten, heb je natuurlijk een goede receiver nodig. Maar wat maakt een receiver goed? In deze uitleg licht Knibble toe welke specificaties belangrijk zijn voor de AV-receivers (home cinema, het kijken van films of spelen van games) en voor de stereo-receivers (hifi, het luisteren naar muziek).

Aantal speakerkanalen bepaalt hoeveel speakers je aansluit

Het aantal speakerkanalen staat voor de hoeveelheid speaker die jij je receiver kunt aansluiten. Het getal achter de punt staat voor het aantal subwoofers, dat zijn luidsprekers voor de bastonen, dat je daarbovenop kunt koppelen aan de receiver. Dus wanneer een receiver 7.2 speakerkanalen heeft, dan sluit je 7 speakers en 2 subwoofers aan.

Surround Systeem voor het bioscoopeffect

De AV-receiver vormt het hart van je home cinema set. Heb jij speakers aangeschaft om je woonkamer om te toveren tot een thuisbioscoop waarbij je het geluid jou omringt? Bekijk dan van tevoren met welk type surround systemen jij je speakers kunt aansluiten, om vervolgens hiervoor ook de juiste receiver te halen. Denk bijvoorbeeld aan Dolby Atmos of DTS.

Streamingdiensten met je favoriete afspeellijstjes

Luister jij elke dag muziek en wil jij daarom muziek streamen via je receiver? De meeste receivers zijn met meerdere soorten streamingdiensten compatibel, zoals Spotify en Deezer. Maar dit betekent niet dat elke receiver met elke streamingdienst overweg kan. Weest verstandig en check dit van tevoren!

Multiroom-ondersteuning; muziek in elke kamer

Via multiroom-ondersteuning luister je tegelijk verschillende nummers of juist dezelfde muziek in meerdere kamers. Je streamt dus bijvoorbeeld muziek van je mobiel, naar meerdere draadloze apparaten in verschillende ruimtes. De streamverbinding wordt meestal via wifi gemaakt. En om de speakers te bedienen gebruik je een app die je download op je mobiel of tablet.

Maximale impedantie: check de weerstand in ‘ohm’ voor het volume

De impedantie wordt uitgedrukt in ohm. Hiermee bedoelt men de elektrische weerstand van een receiver. Deze weerstand gebruikt de receiver om vermogen te leveren aan luidsprekers. Al heb jij een receiver van 4 ohm, dan levert deze zijn maximale vermogen aan luidsprekers die ook 4 ohm aan weerstand heeft. Dat resulteert in maximale luidheid. Mocht je de receiver van 4 ohm aansluiten op luidsprekers van 8 ohm, dan verlies je de helft van het maximale volume die de receiver eigenlijk kan leveren.

Bi-wiring

Bij bi-wiring sluit je een extra paar kabels aan tussen elke luidspreker en de receiver. In plaats van twee kabels, gaan er dus vier kabels naar de luidspreker. Dit doe je zodat via het ene paar kabels de lagere tonen, en het andere paar kabels de hogere tonen worden geregeld. Door deze hoge en lage audio van elkaar te scheiden verbeter je de audiokwaliteit. Natuurlijk moet de luidspreker wel genoeg aansluitpoorten hebben, en voorzien zijn van een wisselfilter. Bij bi-wiring is het namelijk de luidspreker die de hoge en lage tonen van elkaar onderscheidt. Bij bi-amping doet de receiver dit.

Bi-amping

Met bi-amping doe je hetzelfde als bij bi-wiring. Je sluit een extra paar kabels aan tussen elke luidspreker en de receiver. Alleen ga je met bi-amping een stapje verder door een tweede versterker aan te sluiten zodat de hoge en lage tonen niet alleen een eigen paar kabels krijgen, maar ook een eigen versterker. De ene versterker regelt dus de hoge tonen, en de andere versterker de lage tonen. Dit resulteert een nog betere en zuivere scheiding van het geluid. Bij receivers betekent dit dat er een extra versterker in de behuizing zit ingebouwd, waarop jij een extra zet kabels kunt aansluiten. Daarvoor heeft de receiver extra aansluitpoorten.

De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.