Roeitrainer aankoopadvies knibble

Roeitrainer aankoopadvies:

Kies de juiste roeitrainer met behulp van Knibble

Wil jij je volledige lichaam trainen? Calorieën en vet tegelijkertijd verbranden? Met weinig kans op blessures? Dan is de roeitrainer hét fitnessapparaat dat jij zoekt! Op de roeitrainer verbrand je gemiddeld tussen de 400 en 600 calorieën (kcal) per uur, combineer kracht- en cardiotraining, én sport intensief met minimale belasting op je spieren en gewrichten! Benieuwd wat het roeiapparaat nog meer te bieden heeft? Dit aankoopadvies tovert je om tot een roei-expert!

Tips voor het kiezen en gebruiken van een roeitrainer

Ben jij van plan de perfecte roeitrainer te kopen? De fanatieke sporter doet er goed aan onze tips te lezen. Deze maken jou namelijk een stuk wijzer! Wist jij bijvoorbeeld dat je blessurevrij traint op de roeitrainer, of dat jouw lengte bepaald welke roeitrainer jij het beste kan aanschaffen?

Wat is de juiste houding tijdens het roeien?

Het belangrijkste voor een goede roeitraining is een juiste techniek. Terwijl jij aan het roeien bent, let je op meerdere punten. Start in een positie met gebogen benen en gestrekte armen terwijl je rechtop zit, en duw je lichaam naar achteren door je benen te strekken. Zodra je benen gestrekt zijn, leun dan je rug klokslag 11 uur naar achteren en trek dan pas je armen naar achter totdat jouw handen bijna tegen je borstkas komen. Duw je ellenbogen tijdens deze beweging niet opzij maar naar beneden. Tijdens de gehele beweging die je maakt houd jij je rug rechtop en buikspieren gespannen. Met roeien is het belangrijk om de meeste kracht uit je benen te halen, in plaats van je armen.

Blessurevrij trainen

Train je graag met weinig belasting op spieren en gewrichten? Dan is de roeitrainer is het ideale fitnessapparaat. Mits je in de juiste houding traint. Dit komt omdat je traint zonder schokbelasting. Maar, loop je tijdens een andere activiteit een blessure op? Zoals een verzwikte enkel, gekneusde pols of pijntje in de schouder? Dan is er een grote kans dat je tijdelijk niet kan roeien. Omdat je alle spieren gebruikt zal een blessure je al snel weerhouden om te trainen op het roeiapparaat.

Vetverbranding of calorieën verbranden?

Doordat jij je hele lichaam traint op de roeitrainer verbrand je zowel vet als calorieën. Het verbranden van calorieën is prettig als je snel wilt afvallen. Wil je liever spieren kweken? Dan focus je op vetverbranding. Wanneer je op een rustig tempo roeit verbrand je meer vet en minder calorieën. Verhoog je de intensiteit en het tempo? Dan neemt de vetverbranding af en zal je meer calorieën kwijtraken.

Jouw lengte ten opzichte van de rail

Zonder juiste techniek kan jij net zo goed niet roeien. Om te beginnen moet jij je benen helemaal kunnen strekken. De afstand tussen het zitje en de voetpedalen moet daarom even lang zijn, bij voorkeur langer, dan je beenlengte. Filter dus op roeitrainers bedoeld voor jouw lengte, of nog langer!

Welke weerstand kies ik voor mijn roeimachine?

In de basis zijn er 4 verschillende weerstandsystemen waar roeitrainers gebruik van maken: waterweerstand, luchtweerstand, magneetweerstand en elastische weerstand. Roeitrainers met waterweerstand bieden de meest ‘echte’ ervaring. Hoe harder je roeit, hoe zwaarder de weerstand. Daarnaast kan je de tank met meer water vullen om de weerstand te verhogen. Ook bij luchtweerstand neemt de intensiteit van het roeien toe als je harder begint te roeien. Echter maakt deze techniek een hoop lawaai. Vooral als je hard roeit. Roeimachines met luchtweerstand zijn een populaire keuze voor sporter die hun roeitechniek willen perfectioneren. Bij een roeimachine met magneetweerstand verander je de intensiteit door de magneet dichter bij het vliegwiel te zetten. Hierdoor train je met een consistente en nauwkeurige weerstand. Als laatste heb je het roeiapparaat met elastische weerstand. Een simpele techniek. Je krijgt een eenvoudig bedienbaar roeiapparaat, dat weinig herrie maakt en bovendien goedkoop is. Het niveau van de weerstand is vaak niet instelbaar.

Wat zijn de beste roeitrainers?

Wat de beste roeitrainer is, hangt af van jouw budget, het weerstandsysteem, de extra opties en je persoonlijke voorkeur. Roeiers die hun techniek willen verbeteren kiezen vaak voor een roeiapparaat met luchtweerstand. Andere sporters hebben bijvoorbeeld de voorkeur voor een natuurgetrouwe ervaring en kiezen voor waterweerstand. Roeitrainers met elastische weerstand behoren tot de instapmodellen en zijn vaak van lagere kwaliteit. Ga jij voor sportprestaties die je vrolijk maken? Dan zijn extra opties zoals de ergometer of hartslagmonitor onmisbaar. Door van tevoren te bedenken welke specificaties jij op een roeitrainer wilt zien, blijven de best geschikte modellen vanzelf over.

VirtuFit Semi-Pro

VirtuFit Semi-Pro

699,-
Elektromagneetrem • Borstband
Uitblinker
VirtuFit Ultimate Pro 2i

VirtuFit Ultimate Pro 2i

1.199,-
Luchtweerstand • 140 cm • Borstband
VirtuFit Row 1.0

VirtuFit Row 1.0

198,95
Elastische weerstand
VirtuFit Row 450

VirtuFit Row 450

349,-
Magneetrem

Specificaties en functies van de roeitrainer

Om de beste roeitrainer te vinden, wil je weten welke specificaties en functies jij zoekt. Knibble legt uit waarvoor de vele specificaties dienen, zodat jij kan bepalen welke functies je nodig hebt, én voorkomt dat onnodige functies je met een te hoge prijs opzadelen.

De verschillende soorten weerstanden uitgelegd

In totaal zijn er vier verschillende soorten weerstandsystemen. Knibble legt graag de werking, voordelen en nadelen van de weerstandsystemen uit!

Waterweerstand: de water-roeitrainer

De water-roeitrainer lijkt het meest op het echte roeien en is over het algemeen duurder in aanschaf. De roeiweerstand komt uit een watertank en neemt toe naarmate je harder gaat roeien. Net zoals bij het roeien in een bootje. Je bepaalt zelf de hoeveelheid water in de tank. Door deze watertank met meer water te vullen vergroot je de weerstand van het watergeremde roeiapparaat.

Roeitrainer met luchtweerstand

Luchtweerstand werkt via luchtdruk. Een roeitrainer met luchtweerstand heeft een grote trommel. Hierin zit een vliegwiel met schoepen. Door te roeien beginnen deze schoepen lucht aan de kant te duwen, waardoor er luchtweerstand ontstaat. Hoe harder jij roeit, hoe zwaarder de inspanning. Dit maakt het apparaat vergelijkbaar met een echte roeiboot. Doordat de lucht uit de trommel geperst wordt, komt er een hoop lawaai vrij. Als je hard roeit kan dit irritant zijn. Maar roeitrainers uit het hogere prijssegment hebben hier vaak minder last van. Roeiers die hun techniek willen perfectioneren, kiezen meestal voor een roeitrainer met luchtweerstand.

Magneetweerstand: de elektromagneetrem en handmatige magneetrem

Een roeimachine met magneetweerstand heeft een magneet die de rotatie van het vliegwiel verzwaart. De weerstand vergroot als je deze magneet dichter bij het vliegwiel plaatst. De weerstand blijft exact, waardoor je met consistente inspanning traint. Bij de meeste magnetische roeitrainers verzet je de magneet handmatig. Bij een elektromagneetrem stel je de weerstand in via het display.

Elastische weerstand

De elastische weerstand is het simpelste systeem waar roeitrainers gebruik van maken. Vaak kan je de weerstand niet verstellen. Dit maakt het fitnessapparaat eenvoudig bedienbaar. Bovendien produceert de elastische roeimachine geen lawaai en is de roeitrainer goedkoop.

Hydraulische roeitrainer met cilinders

Bij de roeimachine met hydraulische cilinders komt de weerstand uit cilinders gevuld met gas. De houding die je aanneemt is identiek aan die in een roeiboot met twee peddels. Door de cilinders te verstellen verander je de weerstand. De meeste modellen hebben minder standen dan andere roeitrainers. Daarentegen zijn hydraulische roeitrainers vaak goedkoop.

Optimaal trainen via hartslagmeting

Wil jij het maximale uit je trainingen halen? Dan is het inzicht in je hartslag onmisbaar. Hierdoor kan je namelijk de intensiteit op basis van je hartslag bepalen. En in verschillende hartslagzones trainen. Zo verbrand je effectiever calorieën en vet. Om je hartslag te meten, sluit je op de meeste roeitrainers een borstband aan. Deze draag je om je middel voor een exacte hartslagmeting. Maar dit apparaat moet je meestal los aanschaffen. Gelukkig zijn er ook een paar modellen waarbij de borstband gratis wordt meegeleverd. Sommige roeimachines hebben ook handsensoren in de handgreep. De handsensoren geven geen precieze weergave van je hartslag, maar een schatting. Ook al is dit slechts een indicatie, je haalt veel meer uit je training dan roeien zonder hartslagmeting!

Meetopties maken je prestaties concreet

Tijdens het roeien is het prettig om zoveel mogelijk data in te zien. Dit maakt jouw prestaties concreter. Het biedt ook de mogelijkheid extra doelstellingen te behalen. Met de tijd- en afstandsmeter krijg je inzicht in de afgelegde afstand binnen een bepaald aantal minuten. Daarbij helpt de calorieënteller je doelstellingen te zetten als je graag wilt afvallen. Of wat dacht je van een intervalfunctie? Waarmee je nog sneller je conditie in topvorm krijgt. Ook zijn er roeitrainers die het aantal roeislagen tellen, waar je ook een trainingsdoel van kan maken.

Extra opties voor extra gebruiksgemak

Sommige roeitrainers komen met extra opties die het gebruiksgemak vergroten. Denk aan een bidonhouder waarmee jij altijd fris water of sportdrank bij de hand hebt. Of het kunnen aanmaken van verschillende gebruikersprofielen. Zodat meerdere personen gebruik kunnen maken van de roeitrainer, en iedere roeier zijn eigen prestaties en programma’s kan bijhouden. Handig als er thuis meerdere mensen van de roeimachine gebruik maken. De tablethouder is ook praktisch, voor als je een fitnessapp gebruikt, of roeien eentonig vindt en graag naar Netflix kijkt of een podcast wilt luisteren.

Ergometer houdt weerstand continu gelijk

Via een ergometer train je op wattage. Je stelt de weerstand zeer exact in op het aantal watt. Stel dat je harder of zachter begint te roeien, de weerstand blijft gelijk. Hierdoor train je zeer exact en consistent.

Inklapbaar model bespaart ruimte

Heb jij weinig ruimte in huis? Of berg je de roeitrainer na gebruik weer op? Met een inklapbaar model bespaar je veel ruimte. En als je de roeitrainer vaak verplaatst zijn transportwieltjes een verademing.

Handige vergelijktools waarmee jij geld bespaart

Gebruik de handige vergelijktools van Knibble om veel geld te besparen en de beste roeitrainer te vinden! Je moet namelijk roeien met de riemen die je hebt! Jouw portemonnee zal je dankbaar zijn!

De beknibbel-wekker houdt je op de hoogte van goedkope deals

De beknibbel-wekker geeft een seintje zodra er aantrekkelijke aanbiedingen zijn, of wanneer een roeitrainer fors in prijs is verlaagd. Zet de beknibbel-wekker en krijg een seintje wanneer het moment rijp is. Je zet de beknibbel-wekker op een specifieke roeitrainer, een specificatie of alle roeitrainers.

Verlies nooit meer een interessante roeitrainer uit het oog

Ben jij de roeitrainer van je dromen tegengekomen? Maar wil je nog even over je keuze nadenken? Sla het fitnessapparaat dan op in je favorieten. Zo vind je de roeimachine altijd terug.

Vergelijktabel helpt tijdens keuzestress

Heb jij een prachtige roeitrainer gevonden? En ben je benieuwd in hoeverre deze verschilt van andere modellen? Via de vergelijktabel vergelijk je roeitrainers met elkaar op gedetailleerd niveau. Door kritisch te vergelijken garandeer jij jezelf dat je niets over het hoofd ziet.

De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.