Smartwatch aankoopadvies knibble

Smartwatch aankoopadvies:

Kies de juiste smartwatch met behulp van Knibble

Op zoek naar een smartwatch? Zo’n digitaal horloge waarmee je meer kunt dan het aflezen van de tijd? Alleen je weet niet precies welk horloge je zoekt? In dit aankoopadvies vertelt Knibble alle info over smartwatches. Want waar de ene smartwatch met een paar handige functies komt, heeft de ander er wel 20!

Praktische tips voor het kopen van een smartwatch

Voordat je een smartwatch koopt, heeft Knibble een paar tips voor jou! Wist je bijvoorbeeld dat er naast volledig digitale smartwatches ook analoge modellen zijn, de zogeheten hybride smartwatch? Je bij sommige smartwatches een screenprotector nodig hebt? Dat als je graag sport en beweegt, er een paar dingen zijn waarop je moet letten? Wil jij deze zomer naar het strand of zwembad? Dan moet je wel het juiste waterdichte model kiezen. Hieronder volgen een paar handige tips van Knibble!

Een smartwatch om te sporten en bewegen

Het zijn de slimme functies die inzicht geven over gezondheid en beweging, die de meeste mensen over de streep trekken om dan toch een smartwatch te kopen. Maar de sporter moet wel een bewuste keuze maken! Want je krijg hiervoor de keuze uit smartwatches, sporthorloges, activity trackers of de hybride smartwatches. Meer weten over de verschillen tussen deze vier digitale horloges? Lees alles over het ideale horloge voor hardlopen en fitness.

Heb ik een screenprotector nodig?

Het hangt af van het type glas of jij een screenprotector nodig hebt. Saffierglas, Gorilla Glas, en Ion-X-Glas zijn keiharde glassoorten, en daardoor zeer krasbestendig. Een smartwatch met kunststof glas kan juist vrij snel krassen oplopen. Mineraal glas is sterk en redelijk krasbestendig, maar als jij je horloge laat vallen kan het glas zomaar breken. Onze voorzichtige eekhoorn Knibble zou daarom een screenprotector nemen bij smartwatches van deze twee glassoorten.

Een smartwatch om te sporten en bewegen

Wat voor de meesten een doorslaggevende reden is om een smartwatch te kopen, zijn de slimme functies die inzicht geven over gezondheid en beweging. Hiervoor moet je wel eerst even kiezen! Sommigen nemen genoeg met een Activity Tracker, een smal digitaal horloge volledig gericht op fitness, die natuurlijk ook de tijd aangeeft. Een andere keuze is het sporthorloge en de smartwatch. Beide apparaten hebben overlap, maar verschillen vaak wel van elkaar. Het sporthorloge heeft een robuuster en bestendiger ontwerp, bedoeld voor blootstelling aan de elementen tijdens sportactiviteiten. De duurdere modellen onder de sporthorloges hebben meestal ook betere sensoren die je sportresultaten nauwkeuriger bijhouden. Maar deze sensoren kunnen net zo goed in de normale smartwatch zitten. De smartwatch pakt, in tegenstelling tot de Activity Tracker en het Sporthorloge, veel breder uit qua functies. Bij veel modellen kun je mobiele apps installeren op en bedienen vanaf de smartwatch. Je ontvangt niet alleen berichten, maar verstuurt ze ook vanaf de smartwatch. Dit geldt ook voor bellen. Daarnaast hebben deze horloges ook vaak functies als spraakbediening of muziekbediening. Tot slot komt de smartwatch met een iets eleganter ontwerp, een zakelijke of professionele uitstraling. Ook zijn er modellen met echte wijzers die veel meer op een horloge lijken, de zogenaamde hybride smartwatch.

Zwemmen met een smartwatch: waterdichte modellen

Het is natuurlijk vervelend als jij telkens je smartwatch af moet doen wanneer je een duik in het water wilt nemen. En als zwemmen een van je sporthobby’s is, heb je al helemaal een waterdichte smartwatch nodig. Kijk daarom sowieso naar modellen met de specificatie 5 ATM of IP-X8. Bij 5 ATM kun je tot 50 meter diep onderwater zwemmen voor maximaal 10 minuten. IPX-68 staat ook voor waterdichtheid, voor onbepaalde tijd tot maximaal 3 meter diep. Met deze smartwatches kun je zwemmen, of omhouden tijdens het pakken van een vlotte douche.

Analoge of digitale wijzers: een hybride horloge of smartwatch

De hybride smartwatch heeft echte wijzers zoals bij traditionele horloges. De wijzerplaat kan vaak via touchscreen bediend worden, maar bij sommige modellen ook juist niet. Afhankelijk van het model worden sportieve gegevens weergegeven zoals je verbrandde calorieën, gezette stappen. Luxere uitvoeringen laten ook de planning van je agenda, smartphone notificaties of de weersvoorspelling zien. Zo combineer je handige functies van een smartwatch met de casual look van een normaal horloge. Over het algemeen hebben hybride smartwatches een extra lange batterijduur omdat het scherm minder energie vraagt.

Smartwatch opladen via je mobieltje

Dat klinkt onwijs handig, nietwaar? De mobieltjes en smartwatches van Samsung beschikken over deze functie. Dit noemt men Wireless Powershare. Je gebruikt je mobiel als draadloze oplader die een deel van zijn batterij-energie deelt met je Samsung-smartwatch. Ook is het mogelijk oordopjes of mobieltjes van vrienden op te laden. Het mag wel gezegd worden dat het opladen niet supersnel gaat, en er een flink batterijpercentage verloren gaat vanwege de hitte die vrijkomt bij het opladen.

Garmin Venu 2S

Garmin Venu 2S

360,99
10 dagen • 40 mm • 32 GB
Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55

70,50
14 dagen • 42 mm
Garmin Fenix 7

Garmin Fenix 7

479,-
18 dagen • 47 mm • 16 GB
Garmin Venu Sq 2

Garmin Venu Sq 2

214,51
11 dagen • 41 mm • 4 GB

Specificaties van en advies voor de smartwatch

De vele smartwatches hebben allerlei verschillende functies. Sommige hiervan zijn merkgebonden, andere vind je weer op bijna elke smartwatch terug. Welke functies ga jij nodig hebben? En wat zijn andere manieren waarop slimme horloges van elkaar kunnen verschillen? Knibble heeft zich verdiept in de specificaties en geeft jou een glasheldere uitleg zodat je precies weet welke smartwatch het beste bij je past.

Hoeveel Gigabytes aan opslagruimte heb je nodig?

Hoeveel gigabytes aan opslagruimte je nodig hebt, ligt er natuurlijk aan wat je met je smartwatch gaat doen. Daarom moet je eerst weten ‘wat’ je allemaal met de smartwatch kan! Denk aan het downloaden van apps, muziek en een podcast, of opslaan van foto’s. Dit alles vereist opslagruimte. Wil jij geen gebruik maken van deze mogelijkheden? Dan heb je aan 4 GB ruim genoeg. Wil jij je onderweg tijdens het sporten niet vervelen? Neem dan minimaal 16 GB opslagcapaciteit zodat je altijd ruimte hebt voor muziek of podcast. Denk je dat je intensief gebruik gaat maken van je opslag? Dan zit je met 32 GB vrijwel altijd wel op voldoende opslagruimte!

Gebruiksduur: hoelang duurt het voordat jij je horloge opnieuw moet opladen?

Hoelang het duurt voordat jij je horloge moet opladen verschilt sterk per horloge. Het ene model moet elke nacht aan de oplader. De andere gaat gerust twee weken mee. Als jij je slaapritme wilt meten ’s nachts, dan zoek je model die meerdere dagen meegaat zodat je de smartwatch niet elke nacht aan de oplader hoeft te koppelen. Heb jij hier geen behoefte aan? Of verwacht je de smartwatch niet dagelijks te gebruiken? Dan kan je gerust een model kiezen waarvan de batterij 1 tot 3 dagen, of misschien zelfs wel minder, meegaat.

De verschillende modellen

De meeste smartwatches zijn voor iedereen bedoeld. Deze zogenaamde unisex-modellen staan mooi om de polsen van mannen en vrouwen. Maar er zijn ook slimme horloges die specifiek zijn ontworpen voor dames óf heren. De damesmodellen zijn over het algemeen kleiner dan 1,5 inch , dat is 38mm, zodat ze beter om de damespolsen passen. Bij de smartwatches voor heren is het horloge meestal iets groter, vaak tussen de 1,5 en 2 inch (dus 38 tot 51mm), wat iets gepaster oogt bij mannelijke polsen. Tot slot heb je ook smartwatches voor kinderen. Uiteraard kleinere horloges, denk aan kleiner dan 35mm, met speelse ontwerpen en felle kleuren die kinderen aanspreken. Neem bijvoorbeeld thema’s zoals Star Wars, Sonic of Pokémon. Sommige van deze modellen hebben ingebouwde spelletjes. Een leuke manier om je kinderen te leren klokkijken.

Smartwatch voor dames

De smartwatch voor dames is een vaak wat kleiner model, zodat het horloge mooier om de damespols valt. De band en horlogekast hebben daarnaast over het algemeen een elegant design. Tot slot hebben deze slimme horloges meet-opties speciaal voor dames, zoals het bijhouden van gegevens over de menstruatie-cyclus.

Modellen voor de heren

De smartwatches voor heren hebben vaak een robuustere uitstralingen dan andere modellen. Denk daarbij aan een stalen polsband en groter horlogekast.

De kindersmartwatch

De kindersmartwatch komt in fellere kleuren of met een speels ontwerp. In de software zitten meestal een paar spelletjes ingebouwd. Deze horloges zijn vooral bedoeld om kinderen te leren klokkijken. Zowel digitale tijd als het kloklezen via de analoge wijzerplaat. Voor de voorzichtige ouders zijn er ook modellen met een GPS-tracker.

Unisex, modellen voor iedereen

Veel smartwatches hebben een mooi ontwerp dat vrijwel iedereen mooi staat. Of je nu een man of vrouw bent. Deze unisex-horloges hebben per model vaak ook verschillende formaten, zodat je de keuze hebt uit een smartwatch die groot of klein om de pols valt.

Smartwatch als gadgets: wearable-opties

De smartwatch kan over een paar wearable-opties beschikken die het horloge tot een echte gadget maken. Zo kun je bijvoorbeeld op afstand je camera bedienen, zodat jij je telefoon verderop neerzet en met een klik op je horloge een foto neemt. Bij slimme horloges die de Caller ID van de beller laten zien, zie je in een oogopslag wie jou belt. Er zijn ook smartwatches waarmee je het telefoongesprek vervolgens kunt opnemen, of juist weigeren zonder je mobieltje uit je tas of broekzak tevoorschijn te hoeven toveren. Dan heb je vervolgens ook horloges waarbij je de bediening van je muziek kunt regelen, zodat je het volume aanpast of doorklikt naar het volgende nummer.

De belangrijkste functies voor de sporter: meetopties

Wat voor de meesten hét zetje in de rug is om een smartwatch te kopen, zijn de meetopties waarmee jij een nauwkeurig inzicht krijgt in je gezondheid en bewegingsactiviteiten. Met name het heldere beeld van je sportprestaties is prettig, wat superhandig is als je graag hardloopt, fietst, of van sporten zoals voetbal en tennis houdt. Met behulp van de smartwatch kun je namelijk je dagelijkse stappen tellen, inzien hoeveel calorieën jij verbrand hebt, bekijken hoe groot de afstand is die je hebt afgelegd, je hartslag monitoren, je huidige snelheid aflezen, zien hoeveel traptreden je hebt beklommen, etc. In andere woorden: voor alle bewegingsactiviteiten die je onderneemt krijg je een concreet inzicht in je prestaties. Daarom maakt de smartwatch het zo makkelijk om doelgericht te sporten.

Besturingssysteem en ondersteunende besturingssysteem

De software waarop de smartwatch draait over het algemeen op een van de vier volgende besturingssystemen: HarmonyOS van Huawei, Tizen van Samsung, WatchOS van Apple en Wear OS van Google.

Satellietplaatsbepaling: hoe de smartwatch jouw locatie vaststelt

Om te navigeren, of de route die je tijdens het sporten aflegt te registreren, gebruikt je smartwatch ‘satellietplaatsbepaling’. In de volksmond ook wel GPS genoemd. Toch is deze benaming niet helemaal juist. GPS is namelijk een van de vier mogelijke navigatiesystemen waarvan smartwatches gebruikmaken. GPS is de Amerikaanse variant. De drie tegenhangers zijn het Europese Galileo, de Russische GLONASS, en Chinese BeiDou.

Handige tools voor het vergelijken van Smartwatches

Om de verschillende modellen smartwatches met elkaar te vergelijken, of dezelfde modellen bij verschillende shops, heeft Knibble allerlei handige tools ontwikkeld die jou helpen de perfecte smartwatch voor de allerlaagste prijs te vinden.

Beknibbel-wekker geeft een seintje bij aantrekkelijke deals

De beknibbel-wekker kan je op een specifieke smartwatch, specificatie of alle modellen zetten. Wanneer de smartwatches die aansluiten op jouw voorkeuren de door jouw ingestelde bodemprijs hebben bereikt, ontvang jij een beknibbel-wekker over de mail.

Prijsgrafiek laat het prijsverloop per smartwatch zien

Is er een smartwatch in de aanbieding? Maar twijfel je over de oprechtheid van deze zogenaamde deal? Knibble laat bij elk slim horloge een prijsgrafiek zien. Zo krijg jij inzicht in de prijsdalingen en -stijgingen van de afgelopen tijd. Met deze informatie kun je exact inschatten of de aanbieding wel echt is, en of de aanbieding van korte of lange duur zal zijn.

Vergelijktabel helpt jou bij het afwegen van verschillende slimme horloges

Heb jij verschillende modellen smartwatches gezien waardoor je nu last hebt van keuzestress? Weeg de smartwatches zorgvuldig tegen elkaar af met behulp van de vergelijktabel. Binnen een oogopslag zie je de verschillende schermgroottes, hardware, meet-opties en specificaties waarin de modellen van elkaar verschillen, of juist overeenkomen. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een smartwatch!

De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.