Systeemcamera aankoopadvies knibble

Systeemcamera aankoopadvies:

Kies de juiste systeemcamera met behulp van Knibble

Twijfel jij welke systeemcamera je moet kopen? Maak je niet druk als je geen expert bent op het gebied van systeemcamera’s. Het aankoopadvies is speciaal ontworpen om de vele specificaties en camera-opties toe te lichten. Wij hopen zo dat jij met zekerheid een nieuwe camera kan aanschaffen. De systeemcamera is de middenweg tussen spiegelreflex- en compact camera’s. In tegenstelling tot een spiegelreflexcamera, brengt de systeemcamera geen beeld over naar de zoeker via een spiegel, en heeft in vergelijk met de compact camera een grotere sensor.

Praktische tips:

Camerabegrippen

De wereld van de systeemcamera brengt veel lastige begrippen met zich mee. Gelukkig licht Knibble er een paar toe zodat jij weet waarover je leest.

Zoeker (oculair)

De zoeker, viewfinder of het oculair is het lensje waar een fotograaf doorheen kijkt om zijn camera te kunnen focussen, zijn compositie te maken en zijn foto te schieten.

Megapixel

1 megapixel staat gelijk aan 1 miljoen pixels. Een megapixel is de waarde waarmee de resolutie van digitale camera’s wordt aangeduid. In principe is een grotere hoeveelheid megapixels altijd beter, maar met de extreem hoge waardes van tegenwoordig is het verschil moeilijk met het blote oog te zien. Als je niet van plan bent om foto’s uit te vergroten volstaan 5 tot 7 megapixels aan wat jij nodig hebt.

Sluitertijd

Voor de beeldsensor van de camera zit een klep. Deze klep heet de sluiter. Als de sluiter opengaat, komt er licht op de sensor van de camera. Dit gebeurt tijdens het maken van foto’s en video’s. De tijd dat de sluiter open staat voor het maken van een foto of frame, noemt men de sluitertijd.

Objectief

Objectief is een synoniem voor lens. Objectief valt te herleiden naar het woord ‘object’. Je richt namelijk de lens op het object dat jij in beeld wilt brengen.

Diafragma (f-getal)

De opening tussen de lens en sluiter van de camera wordt het diafragma genoemd. Hoe groter de opening hoe meer lichtinval. De maat (grootte) van de opening wordt aangeduid met F gevolgd door een getal. Hoe kleiner het F-getal hoe groter het diafragma. Het diafragma wordt bepaald door de lens. Er zijn twee soorten diafragma: vast diafragma en diafragma. Een vast diafragma zorgt ervoor dat tijdens het zoomen je diafragma niet mee veranderd. Hierdoor verandert de lichtinval niet tijdens het zoomen.

Frames

Frames zijn het aantal beelden die een video vormen. Film bestaat namelijk uit een verzameling van foto’s, die heel snel achter elkaar worden afgespeeld.

Cameratips:

Ben je een beginner op het gebiedt van systeemcamera’s? Voorkom beginnersfouten. Knibble heeft een paar praktische tips om je op weg te helpen met jouw camera.

Beginner met systeemcamera

Voor beginners geldt de gouden tip je handleiding niet weg te gooien. Waarschijnlijk kijk je er nooit meer naar om, want internet biedt tegenwoordig voor alles oplossingen. Maar als je echt met een ingewikkelde vraag komt heeft de handleiding antwoorden geschreven door een expert.

Lenzen kopen en verwisselen

Lenzen kunnen verwisseld worden bij een spiegelreflexcamera. Uiteindelijk zal je dan ook nieuwe lenzen gaan aanschaffen. Het is handig om te weten dat lenzen vaak langer mee gaan dan een camera zelf. Lenzen zijn de nodige investering waard.

Filmen met een systeemcamera

Vergeet niet dat als je tijdens het filmen je frames en sluitertijd op elkaar moet afstellen. Het is de standaardregel om je sluitertijd dubbel af te stellen tegenover je framerate. Als je bijvoorbeeld op 120 frames gaat filmen, verhoog jij je sluitertijd naar 250. Hier lees je bij het stukje over video framerate meer over.

Sony A7 III

Sony A7 III

1.899,-
24,2 Mpx • 3840x2160 (UHD) 4K • Full-frame
Nikon Z6 II Body

Nikon Z6 II Body

2.198,98
24,3 Mpx • 3840x2160 (UHD) 4K • Full-frame
Sony A7C

Sony A7C

1.719,-
24,2 Mpx • 3840x2160 (UHD) 4K • Full-frame
Nikon Z6 II

Nikon Z6 II

2.049,-
24,5 Mpx • Full-frame

Specificaties en advies:

Videoresolutie

Camera’s kunnen op verschillende resoluties filmen. Resolutie staat voor de kwaliteit van het beeld dat de camera schiet. Hieronder zijn enkele belangrijke resoluties toegelicht.

1920x1080 (Full-HD)

Full-HD is de meest voorkomende resolutie en bestaat uit 2 miljoen pixels. Het is de standaard resolutie van vele streamingsplatformen en van de televisies.

3840x2160 (UHD 4K)

Beelden in UHD bestaan uit meer dan 8 miljoen pixels. UHD is dus 4 keer zo scherp als Full-HD. Het verschil begin je pas te merken op beelden van 40 inch. Waar je wel om moet denken is dat zowel de televisie als bron UHD moet ondersteunen om beelden in UHD te bekijken, maar dat zijn zorgen voor het aanschaffen van een nieuwe TV.

Beeldsensor

Niet elke camera heft dezelfde sensor. De verschillende functies van de diverse sensoren zorgen ervoor dat camera’s zich van elkaar onderscheiden.

Full frame sensor

Full frame sensoren leggen een groter gebied vast. Dit komt omdat de sensor geen cropfactor heeft. De cropfactor verkleint het beeld dat de camera vastlegt. Een camera uitgerust met een full frame sensor heeft hier dus geen last van. Je kan hierdoor beelden uitvergroten zonder al te veel kwaliteit te verliezen.

APS-C

APS-C staat ook wel bekend als de “cropped-sensor”. Dit is omdat de sensor minder beeld vastleg dan zijn tegenhanger, de full frame. Dit soort sensoren komen het meest voor bij de spiegelreflexcamera. Over het algemeen stabiliseren APS-C-camera’s met standaard stabilisatiefunctie beter dan full frame camera’s. Dit komt omdat de sensor kleiner is en de camera een kleiner gebied hoeft te stabiliseren.

Micro Four Thirds sensor (MFT)

Bij de Micro Four Thirds sensor zijn de gegevens die het objectief uitwisselt met de camera geheel elektronisch. Deze sensoren zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor systeemcamera’s. De beeldsensor zorgt ervoor dat de systeemcamera net zoveel mogelijkheden heeft als een DSLR. De prijs van camera’s met deze sensor en lezen die deze sensor ondersteunen, is vaak ook goedkoper. De prijs/kwaliteitverhouding is dan vaak ook uitmuntend bij camera’s met een MFT-sensor.

ISO-waarde

De sensors gevoeligheid voor licht duidt men aan met de ISO-waarde. De sensor van de camera bestaat uit meerdere kleine sensortjes, de cellen. Bij een tekort aan licht hebben de cellen moeite om de goede kleur en helderheid te bepalen. Zo ontstaat er ruis. Een hoge ISO-waarde gebruik je om foto’s te maken of te filmen bij minder licht, bijvoorbeeld in de avond. De cellen worden versterkt, waardoor ze beter in staat zijn de bijbehorende kleur en helderheid vast te stellen. Maar als zo’n cel hier dan toch moeite mee heeft en ruis veroorzaakt, wordt de ruis zelf ook versterkt. De ISO-waarde op een camera kan van 50 tot 3200/6400 en hoger variëren. Het is aannemelijk dat niet iedereen weet op welke waarde de ISO afgesteld moet worden. Gelukkig zijn er een paar vuistregels die jou hierbij kunnen helpen.

ISO-tip 1:

Maak je foto’s vanaf een statief? Je kan de sluitertijd hoger zetten. Je hoeft hierdoor de ISO niet meer zo hoog te zetten in geval van een lichttekort.

ISO-tip 2:

Wanneer je het f-getal (diafragma) lager zet valt er meer licht op de camerasensor. Ook nu zal het niet nodig zijn je ISO hoog te zetten.

ISO-tip 3:

Als je een foto met flits maakt, wordt er al extra licht gecreëerd. Wederom kan de ISO op een lage waarde blijven.

ISO-tip 4:

Wanneer je niet van plan bent de foto of video uit te vergroten, is een beetje ruis niet erg. Een klein beetje ruis valt namelijk alleen op wanneer je inzoomt op de foto of video.

ISO-tip 5:

Het kan zijn dat je wat ruis in je foto wilt. Zet je ISO hoger totdat je vanzelf het gewenste aantal ruis in jouw beeldmateriaal krijgt. Normale foto’s schiet je op een waarde van 100. Bij donkere foto’s kom je niet vaak hoger dan 400 of 500. De hogere waarden zoals 1600 of 3200 zijn wat overdreven en pas je alleen in hele specifieke situaties toe. Vergeet nooit voordat je gaat fotograferen of filmen je ISO-waarde te controleren. Als je onbewust veel ruis in jouw foto’s hebt, kom hier vaak pas later achter vanwege de kleine cameradisplay.

Soorten zoom

Digitale camera’s kunnen op 2 verschillende manieren zoomen. Men maakt hier onderscheidt in digitale en optische zoom. Bij digitale zoom maakt je camera een soort foto en vergroot vervolgens op een bepaalt deel van deze afbeelding. Het gevolg hiervan is dat de zoom zorgt voor kwaliteitsverlies. Bij optische zoom maakt de camera gebruik van de beeldsensor tijdens het zoomen. Zo blijft de resolutie hoog en verlies je minder tot geen kwaliteit.

Autofocuspunten

Het aantal autofocuspunten bepaalt hoe veel controle jij hebt over het scherpstellen van beelden. Oudere camera’s blonken in hun tijd uit met 9 focuspunten. Hedendaags zijn er camera’s met meer dan 100 focuspunten. Hoe meer punten jouw camera heeft, hoe makkelijker het bewegende objecten kan vastleggen. Ook zal jouw camera veel sneller focussen dan camera’s met minder punten.

Kortste sluitertijd

De duur van de sluitertijd is belangrijk. Bij een korte sluitertijd leg je een moment vast. Het beeld wordt als het ware bevroren. Wanneer je een langere sluitertijd gebruikt leg je een beweging vast. Denk aan foto’s van een snelweg met rijdend verkeer. Herken je de foto’s waar je geen auto’s, maar alleen strepen van de koplampen en achterlichten ziet? Dit zijn de foto’s met lange sluitertijd. De camera heeft een beweging vastgelegd in één afbeelding. De sluitertijd van jouw camera is niet van groot belang als je bijvoorbeeld stillevens fotografeert, maar kan wel de lichtinval beïnvloeden.

Beeldstabilisatie

Het stabiliseren van beeld kan op verschillende manieren. Een cameralens kan het beeld corrigeren. Dit heet optische stabilisatie. De camera kan zelf ook beeld stabiliseren. Dit gaat met behulp van een bewegende beeldsensor. Digitale camera’s kunnen ook het beeld elektronisch stabiliseren. Het doel van stabilisatie is om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Lensvattingen

Lensvattingen worden ook wel objectiefbajonetten genoemd. Het is de koppeling tussen objectief en de behuizing van een camera. Veel merken hebben hun eigen lensvattingen. Hierdoor passen niet alle lenzen op een camera. Om het probleem van niet passende lenzen te verhelpen zijn er lensadapters ontwikkeld. Lensadapters hebben echter wel een nadeel. De autofocus van een camera kan er langer over doen om zich scherp te stellen op een onderwerp (het punt/object waar jouw lens zich op focust), vooral bij goedkopere adapters.

Handige tools

Knibble heeft een paar handige tools die je helpen in jouw zoektocht naar de voordeligste aanbieding. Wij willen zo voorkomen dat je aanbieding misloopt en zo onnodig geld uitgeeft.

Vergelijktabel

Soms is het moeilijk te kiezen tussen 2 of meer verschillende camera’s. Met de vergelijktabel kan je de verschillende camera’s tegen elkaar afwegen. Zo weet je zeker dat jij de juiste camera hebt uitgezocht.

Aanbiedingenoverzicht

Dit overzicht zet de beste deals voor jou op een rijtje. Mis geen enkele aanbieding met de hulp van het aanbiedingenoverzicht.

Beknibbel-wekker

Met deze wekker voorkom je dat jij deals over het hoofd ziet. Zet de wekker op producten, productsoorten of zelfs specificaties. Wanneer één van deze drie in de door jouw aangegeven prijsklasse valt of in de aanbieding is, krijg je een mailtje die je op de hoogte brengt van de gunstige prijs.

Prijsgrafiek

De prijsgrafiek weergeeft het verloop van de prijs bij verschillende producten. Zo kan je de prijswisseling over een bepaalde tijd zien. De grafiek geeft duidelijkheid over de sterkte van de prijswisseling en kan aantonen dat een aanbieding maar van korte duur kan zijn.

Favorieten

Alle producten kan je door het hartje aan te klikken in de favorietenlijst plaatsen. Je hoeft zo niet steeds opnieuw naar producten van jouw interesse te zoeken. De favorietenlijst kan je terugvinden in jouw account.

De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.