Terrasverwarmer aankoopadvies knibble

Terrasverwarmer aankoopadvies:

Kies de juiste terrasverwarmer met behulp van Knibble

Wil je een terrasverwarmer voor jouw tuin of terras kopen? En wil je weten onder welk soort terrasverwarmer jij het lekkerst zal zitten? Knibble heeft alle terrasverwarmer aankooptips voor jou een rij gezet. Ook vind je uitleg en advies over de specificaties als de typen verwarmingselement en omvalbeveiliging. Terrasverwarmers worden ook vaak heaters genoemd. Kies de best passende heaters voor jouw tuin, terras of feest. En geniet ook op koudere dagen van een borrel en hapje buiten.

Welke terrasverwarmer is het meest geschikt voor jou?

Heb je een lekkere plek in de tuin of op je terras waar je ook graag op frisse avonden geniet? Om een passende heater te vinden is het belangrijk te kijken naar wat voor soort verwarmer voldoet aan jouw wensen. Waar wil je de heater plaatsen? Of wil je de terrasverwarmer flexibel gebruiken? Knibble heeft een aantal tips voor je op een rij gezet om de voor jou beste passende heater te vinden.

Soorten terrasverwarmers

Er zijn verschillende heaters op de markt. Sommige bevestig je aan een stevige muur of plafond. Anderen zorgen voor sfeer en warmte midden op tafel of geven warmte en een mooie vlam. Knibble neemt je kort mee langs het scala van soorten terrasverwarmers:

Hangende heater

Een hangende terrasverwarmer monteer je aan een plafond en hangt meestal aan een koord. Denk aan het plafond van je overkapping, veranda of terras. Hangende heaters worden ook wel plafond heaters genoemd. Ideaal is dat de hangende heater geen ruimte inneemt en dat hij altijd klaar hangt voor gebruik. Je vindt hangende terrasverwarmers in een langwerpige vorm of ronde vorm. Deze laatste heaters zien eruit als een parasol of lamp. De heater is elektrisch en straalt de warmte recht naar beneden uit. Dat betekent dus dat het heerlijk warm is als je er recht onderstaat. De overige ruimte van jouw terras of partytent wordt iets minder verwarmt dan bij een heater op gas. De hangende heater is wel weer minder windgevoelig dan bijvoorbeeld een gas terrasverwarmer.

Parasol heater

De parasol heater is gemaakt voor op terrassen en hangt meestal onder een stevige parasol of zonnescherm aan een koord of staat op een zelfstandige voet. De elektrische parasol heater straalt z’n warmte recht naar beneden uit. Degenen die onder de parasol heater zitten worden heerlijk warm. De warmte straalt dus minder ronduit dan bij terrasverwarmer op gas.

Flame heater

Een flame heater werkt op gas en kenmerkt zich door de vlammende bron die je ziet als de heater aanstaat. De vlammen zorgen voor een heerlijke sfeer. De flame heater geeft rondom warmte en dat maakt de verwarmer perfect voor groepen mensen of grote terrassen. Belangrijk is om een volle gasfles te hebben om de flame heater te kunnen laten branden. Weet je niet hoe vol jouw gasfles nog zit? Weeg de gasfles op een weegschaal en meet zo af hoeveel kg gas er nog in de fles zit.

Muur heater

Een muur terrasverwarmer monteer je aan een stevige wand of buitenmuur. Voordeel is dat deze heater op een vaste plek hangt, weinig ruimte inneemt en dus altijd paraat is om je terras of serre te verwarmen. Bijkomend nadeel is dat de muur heater de plek verwarmt waar het hangt en dus niet makkelijk te verplaatsen is. Dat maakt de muur heater vooral geschikt voor kleine terrassen, balkons, maar bijvoorbeeld ook voor bij een zitplek in de serre. De langwerpige muur heater staat ook wel bekend als het merk Heatstrip. Deze langwerpige heater straalt z’n warmte heel gericht en is heel passend als je een vaste heater zoekt voor jouw terras of overkapping.

Tafel heater

Een tafel heater staat op een zelfstandige voet of in het midden van je tuintafel of lounge set zetten. Een tafel terrasverwarmer is gemaakt om mensen die heerlijk zit te ‘tafelen’ te verwarmen. De verwarmer werkt op gas of elektriciteit. Gas tafel heaters hebben als voordeel dat ze een sfeervolle vlam tonen als hij aanstaat. Tafel heaters zijn geschikt voor een kleine groep of het verwarmen van één tafel.

Staande heater

Een staande terrasverwarmer staat op een zelfstandige voet. Deze heater werkt op gas of elektriciteit. De staande heater kenmerkt zich door flexibiliteit: deze is te verplaatsen. Met name de heaters die zijn uitgerust met wielen zijn perfect voor bijvoorbeeld een feest of bijeenkomst in de buitenlucht of partytent. Over het algemeen zijn de staande heaters groter en daarmee robuuster en krachtiger dan de hangende, parasol- of tafel ‘broertjes en zusjes’.

Kies je een gas of elektrische heater?

Terrasverwarmers werken op elektriciteit of gas. Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een soort heater kunnen zijn veiligheid en energieverbruik. Hier gaat Knibble in deze alinea van het aankoopadvies dan ook op in.

Heater op gas

Terrasverwarmers op gas zijn over het algemeen krachtiger dan elektrische heaters. Ze hebben meestal een groter bereik, wat deze heaters dan ook meer geschikt maakt voor bijvoorbeeld groepen of een grote loungetafel. Met name omdat een gas heater de omgeving in meerdere richtingen verwarmt. Daarbij is een heater op gas flexibel, omdat deze niet afhankelijk is van stroom. De terrasverwarmers met wielen zijn helemaal gemakkelijk te verplaatsen. Nadeel is dat de warmte van een gas heater eerder ‘wegwaait’. Een gasverwarmer heeft een warme bron, de verbranding, en straalt dus niet, zoals bij een elektrische heater – zijn warmte direct op de ‘huid’. Terrasverwarmers op gas zijn dus gevoeliger voor wind.

Elektrische terrasverwarmer

Elektrische heaters verwarmen je terras zeer gericht. Een elektrische heater straalt warmte af en dat is direct voelbaar op de huid. Voordeel is dus ook dat de warmte van een elektrische terrasverwarmer minder snel verwaaid dan een heater op gas. Het is wel van belang dat je de heater van stroom kunt voorzien, dus een stopcontact in de buurt of een passend verlengsnoer is er altijd nodig.

Welk oppervlakte verwarmt je terrasverwarmer?

Kijk allereerst hoe groot de oppervlakte in m2 is van het terras, de partytent, veranda of stuk tuin dat je wilt verwarmen. Ga hierbij uit van de oppervlakte die je tuintafel, loungeset of ander soort ‘zitje’ in beslag neemt. Het is vaak onnodig om je gehele terras of stuk tuin te verwarmen waar niet wordt gezeten. Daarbij is dat zonde van de energie om ook lege hoeken te verhitten. Ga dus uit van de afmetingen van je van de plek waar ‘gelounged’, gegeten of gezeten wordt.

Hoeveel energie verbruikt je terrasverwarmer en hoe bespaar je energie?

Het vermogen is van invloed op de hoeveelheid energie die de terrasverwarmer gebruikt. Hoe meer kracht de heater heeft, hoe meer gas of elektra deze verbruikt. De elektrische terrasverwarmers met een halogeen of carbon verwarmingselement zijn veelal zuiniger in gebruik. Ook zijn de weersomstandigheden van invloed. Moet de heater erg z’n ‘best’ doen bij extreme koud of een harde wind, dan zal hij ook relatief meer verbruiken. Het aantal standen heeft ook invloed op de energiezuinigheid van de heater. Bij 4 standen of meer kun je de heater beter afstemmen op de hoeveelheid warmte die er nodig is.

Veiligheid: wat is belangrijk om te weten?

Bij een terrasverwarmer is het belangrijk om aan brandveiligheid te denken. Monteer bijvoorbeeld de hangende terrasverwarmer alleen op een daarvoor geschikte muur of plafond. Een kunststofmuur is meestal niet geschikt voor hitte. Kunststof kan vervormen als de temperatuur te veel oploopt. Een stenen wand en houten wand zijn perfect. Bij de houten wand is het verstandig om daarvoor geschikte beugels gebruiken om de terrasverwarmer op te hangen. Deze worden meegeleverd over het algemeen. Bij een stenen wand dien je goede pluggen en schroeven te gebruiken om de stevigheid en veiligheid van de heater te garanderen. Ga je de terrasverwarmer aan het plafond vastmaken? Zorg voor ongeveer een halve meter ruimte tussen de heater en het plafond om er zeker van te zijn dat het veilig is.

Heaters voor tuinfeesten

Geef je een gezellig feest en niet zo’n hoge pet op van het Nederlandse weer? Een partytent is natuurlijk ideaal om je biertje droog te houden tijdens een regenbuitje. Helemaal fijn is als deze ook heerlijk verwarmd is, zodat ook op afkoelende avonden het gezellig blijft. Een heater pakt deze verwarmende taak graag voor je op. Voor het verwarmen tijdens een feest is het handig om een heater op wielen te hebben. Deze kun je zo gemakkelijk verplaatsen. Zoals Knibble hierboven aangaf is een gas heater erg geschikt voor groepen. Een terrasverwarmer op gas geeft namelijk in alle richtingen, dus rondom, warmte en zorgt ervoor dat de hele partytent lekker warm wordt. Ook de hangende terrasverwarmers worden door gebruikers als een goede optie ervaren. Deze geven gerichte warmte en zijn dus met name als je er vlak of recht onder staat perfect. Zorg ervoor dat het plafond stevig genoeg is om de verwarmer aan op te hangen.

Gebruikerstip: Waar en hoe hoog hang je jouw terrasverwarmer?

Elektrische terrasverwarmers hang je veelal aan het plafond of aan een wand. Knibble geeft je met liefde een paar tips hoe je dit het mooiste voor elkaar krijgt. Allereerst is het natuurlijk geheel afhankelijk van hoe jouw tuin of terras er uitziet. Knibble raadt aan om de heater zo op te hangen dat deze in je gezicht straalt. Net als de zon overdag doet. Dit voelt daarom natuurlijker. Stralingswarmte richting het gezicht wordt daarom meestal als fijn ervaren door mensen. Hang je meerdere heaters naast elkaar? Zorg ervoor dat ze dan minimaal een meter uit elkaar staan of hangen. Anders overlapt de warmte elkaar te veel en zo’n intense warmte is meestal niet wat je wilt.

Afhankelijk van het aantal watt bereken je hoe hoog jouw terrasverwarmer mag komen te hangen. Dit is belangrijk omdat de stralingswarmte zo het beste aanvoelt tijdens het loungen in je tuin. Kijk hierbij natuurlijk wel wat er mogelijk is in jouw tuinsituatie. Deze tips zijn geen vereiste, maar vooral een advies van Knibble om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van je nieuwe heater. Over het algemeen geldt:

  • Bij 1500 watt hang je de heater op 2 meter hoogte.
  • Bij 2000 watt hang je de terrasverwarmer op 2,5 meter hoogte.
  • Bij 3000 watt of meer kun je de heater het beste 2,7 tot 3 meter hoog hangen.
Sunred Parasol 2000

Sunred Parasol 2000

142,80
Elektriciteit • Parasol heater • 2.000 W
Sunred Artix Hb

Sunred Artix Hb

273,49
Elektriciteit • Hangende heater • 1.800 W
Sunred SFT15B

Sunred SFT15B

318,-
Gas • Flame heater • 12.000 W
Sunred Artix Standing 2100

Sunred Artix Standing 2100

399,-
Elektriciteit • Staande heater • 2.100 W

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van een terrasverwarmer?

Ook zijn er specificaties waar je op kan letten bij het vergelijken van terrasverwarmers. Denk aan de verschillende verwarmingselementen van elektrische heaters en de voor- en nadelen van elk. Maar ook aan de IP-klasse die aangeeft hoe goed een heater tegen water kan. Verder legt Knibble uit hoe de omvalbeveiliging werkt.

Verwarmingselementen

Elektrische heaters zijn uitgerust met een verwarmingselement. Er zijn verschillende soorten verwarmingselementen op de markt. Knibble neemt even door welke verwarmingselementen er zijn en wat de plus- en minpunten van elke manier van verwarmen daarbij is.

Carbon

Een terrasverwarmers met een carbon verwarmingselement geeft korte golfstraling. Voordeel hiervan is dat de verwarmer weinig warmte verliest. Deze heaters kunnen goed tegen wind en zijn daarmee zeer geschikt voor winderige terrassen. De intensiteit van de warmte is minder krachtig dan van bijvoorbeeld een elektrische heater op halogeen. Ook geeft een carbon heater veel licht. Dit kan als prettig of onprettig in het donker worden ervaren.

Quartz

Een heater die werkt met een quartz verwarmingselement geeft lange golfstralen af. Een quartz heater verwarmt op deze manier de lucht in de omgeving. De wind heeft daarom zeer veel invloed op deze terrasverwarmer. Op een windvrij terras is de quartz heater dus ideaal. De warmte die een quartz heater afgeeft voelt volgens gebruikers aan als centrale verwarming. Onder een quartz heater kun je dus heerlijk een avondje vertoeven zonder koude vingers.

Heatpanel

Een terrasverwarmer met heatpanel geeft geen stralingswarmte af, maar verwarmt ook de lucht om de heater heen. Dat maakt dit soort heater gevoelig voor wind. De warmte die de heater uitstraalt verwaait snel. Een heatpanel verwarmer is dus vooral aan te raden bij een gesloten terras. Dit verwarmingselement straalt geen licht uit.

Halogeen verwarmingselementen

Een halogeen heater geeft een korte golf aan stralingswarmte. Deze warmte straalt direct op de huid of het object. Daarom is ook de wind minder tot niet van invloed op deze terrasverwarmers. Halogeen heater zijn dus geschikt voor terrassen waar mogelijk de wind op kan staan. Verwarmers met een halogeen verwarmingselement hebben dan ook een hoge warmte-intensiteit. De lampen geven veel stralingswarmte en zijn direct warm. Een halogeen verwarmingselement straalt wel vrij veel licht uit. Er zijn naast de reguliere halogenen modellen ook een aantal speciale uitvoeringen op de markt:

Lowglare

Lowglare verwarmingselement is infrarood en heeft een coating. Deze laag zorgt ervoor dat de Lowglare heater tot wel 80% minder rood licht uitstraalt dan de standaard infrarood en/of halogenen verwarmingselementen. Door de dikke coating is de warmte-intensiteit iets minder.

Ultra Lowglare Plus

Ultra Lowglare Plus is net als zijn broertje een infrarood verwarmingselement. De coating van de Ultra Lowglare Plus terrasverwarmer filtert wel tot 90% van het rode licht. Onder deze terrasverwarmer zit je dus op een nagenoeg donker terras. Het licht dat de Ultra Lowglare Plus uitstraalt kun je vergelijken met een kleine brandende vlam in een tuinkachel. Relatief geeft de Ultra Lowglare Plus iets minder warmte door de dikke laag, maar deze heater is ongevoelig voor wind en straalt z’n warmte direct op de huid, zoals alle halogenen heaters.

Golden Tube

De Golden Tube is een halogeen infrarood verwarmingselement met een gouden reflecterende laag. Deze laag zorgt ervoor dat de hitte beter verdeeld wordt door de weerkaatsing van het goud. Door gelijkmatige verspreiding van de hitte is een Golden Tube terrasverwarmer vaak energiezuiniger. Ook geeft de Golden Tube heater hierdoor een zachte gouden gloed tijdens het verwarmen. De Golden Tube stralen wel relatief veel licht uit.

Golden Shadow

Deze Golden Tube heaters geven minder licht. De Golden Shadow terrasverwamer heeft net als z’n broertje een gouden laag, waardoor de hitte beter verdeeld wordt.

Rose Gold

De Rose Gold coating zorgt voor een hogere warmte-intensiteit door de reflectie van het roségoud. Ook geeft het deze infrarood heater een mooie, zachte roségouden gloed.

Rose Gold Carbon

Dit infrarood verwarmingselement is van koolstofvezel. De Rose Gold Carbon heater geeft daarom iets minder warmte. Wel is deze terrasverwarmer afgewerkt met een roségouden laag die zorgt voor een mooie hitte verspreiding.

Golden Amber Ultra Lowglare

De Golden Amber Ultra Lowglare heater kenmerkt zich door het uitstralen van wit amber licht. Net als de Ultra Lowglare Plus geeft deze heater weinig licht en is hij ook zeer geschikt voor winderige terrassen.

Het vermogen van heaters

Het voor jou benodigde vermogen van je nieuwe heater is afhankelijk van de oppervlaktegrootte die je wilt verwarmen. Over het algemeen geldt: hoe meer vermogen hoe sneller en grotere ruimte de terrasverwarmer kan verhitten. Het vermogen is ook van invloed op het energieverbruik van de terrasverwarmer.

Welke IP-klasse heb jij nodig?

Kijk bij de aanschaf van een heater goed naar jouw tuinsituatie en stem de IP-klasse daarop af. De IP-klasse geeft aan hoeveel vocht de heater kan ‘hebben’. Niet elke terrasverwarmer kan dus evengoed goed tegen regen of vocht. Sommige heaters kun je dus niet in de volledige buitenlucht hangen. Een overkapping of serre is dus bij deze terrasverwarmers dan een vereiste. Heeft de terrasverwarmer een IP-X4 of hoger? Dan is deze uitermate geschikt voor buiten. Deze heaters kunnen goed tegen een plensbui.

Wat doet de omvalbeveiliging?

Omvalbeveiliging wordt ook wel kiepbeveiliging genoemd. Dreigt de heater om te vallen? Dan schakelt deze beveiliging de terrasvewarmer uit, waardoor brandgevaar snel in de kiem wordt gesmoord. Terrasverwarmers met deze functionaliteit zijn net wat veiliger. De heaters met omvalbeveiliging zijn uitgerust met een kastje waar een balletje in zit. Gaat het balletje rollen, omdat de heater onstabiel staat of wordt bewogen, dan valt het toestel meteen uit. Valt de heater direct uit nadat je ‘m hebt aangestoken? Dan is er een grote kans dat de omvalbeveiliging stuk is. Probeer de heater zachtjes te schudden, zodat het balletje in het kastje op de juiste plek kan vallen.

Vind de beste passende terrasverwarmer voor de scherpste prijs

Ben je er uit welke heater jouw terras mag gaan verwarmen? Dan helpt onze speurneus Knibble je nog graag met het vinden van de allermooiste deal. Knibble heeft een aantal handige tool in het leven geroepen om snel en gemakkelijk de beste aanbieder en prijs te vinden.

Terrasverwarmers eenvoudig vergelijken op specificaties en prijs

Een veelgebruikte tool is onze vergelijktabel. In deze tabel voeg je jouw favorieten terrasverwarmers doe en Knibble maakt in de vergelijktabel overzichtelijk op welke specificaties de heaters van elkaar verschillen. En hij toont je natuurlijk voor welke prijs de terrasverwarmer momenteel te koop is. Via het vinkje – die je vindt in de linkerhoek van elke terrasverwarmer op Knibble – kun je de gewenste heaters toevoegen aan de vergelijktabel.

Knibble mailt je scherpe deals van jouw favoriete merk of producten

Ben je nog niet blij met de prijs? Of wacht je gewoon graag op een heerlijke aanbieding? Dat kan: Knibble houd je van harte op de hoogte. Stel op de gewenste specificaties, merken en producten een beknibbel-wekker in. Via de email meldt Knibble je dan – maximaal een keer per dag – waar er scherpe aanbiedingen of prijsverlagingen zijn.

De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.