Vaatwasser aankoopadvies knibble

Vaatwasser aankoopadvies:

Kies de juiste vaatwasser met behulp van Knibble

Vaatwassers zijn de ultieme afwashulp. Een bijzonder handig hulpmiddel in iedere keuken en het cliché is waar: gemak dient de mens! Met een vaatwasser in huis bespaar je zo heel wat kostbare minuten van jouw tijd, ideaal toch? Toch is het wel handig om voor de aankoop van een vaatwasser even goed te kijken naar de verschillende modellen en specificaties. Wat heb jij nodig en wat houdt het in? In dit advies leggen wij dat uit aan jou.

Wat is de beste vaatwasser voor mij?

Vaatwasser zijn standaard 60 cm breed. Je kunt vaatwassers inbouwen in je keuken, maar er is ook een ruim aanbod onderbouw, semi-inbouw en vrijstaande vaatwassers op de markt. Knibble geeft hieronder tips welke vaatwasser voor jou het meest geschikt is.

De plaatsing van een vaatwasser

Een vaatwasser kan verschillende manieren van plaatsing hebben. Zo heb je een inbouwvaatwasser, semi-inbouwvaatwasser, onderbouwvaatwasser of een vrijstaande vaatwasser. Wat is wat?

Inbouwvaatwasser of semi-inbouw vaatwasser

Een inbouw-vaatwasser kenmerkt zich door het bedieningspaneel aan de binnenzijde. Dit soort vaatwasser kun je in je keuken inbouwen met een deurpaneel en plint. Zo verdwijnt de vaatwasser geheel uit zicht. Een inbouw-vaatwasser is vaak voorzien van verstelbare pootjes. Vanwege de complexe constructie van het apparaat is een inbouw-vaatwasser relatief duurder dan een vrijstaande vaatwasser. Het scharniersysteem van een inbouwvaatwasser kan op twee manier geïntegreerd zijn: deur-op-deur-systeem of een sleepdeursysteem. Bij een deur-op-deur-systeem wordt de deur vastgemaakt op de voorkant van de vaatwasser, hij beweegt dus volledig mee. Met een sleepdeursysteem wordt het frontje met geleiders aan de vaatwasser vastgemaakt. Hij beweegt mee met het openen van de vaatwasser. Een semi-inbouw vaatwasser herken je aan het bedieningspaneel dat aan de buitenkant van de deur zit. Deze vaatwassers zijn ook wel bekend als half integreerbare vaatwassers.

Onderbouw vaatwasser

Een onderbouwvaatwasser heeft een eigen deur, zoals een vrijstaande vaatwasser, en wordt onder het aanrechtblad van je keuken geplaatst. De onderbouw vaatwasser is handig als je geen bijpassend frontpaneel hebt voor je keukenkastje.

Vrijstaande vaatwasser

Als er geen plaats of mogelijkheid is in je keuken voor een inbouw-vaatwasser, bijvoorbeeld omdat de keuken al is ingericht, is een vrijstaande vaatwasser de uitgelezen optie. Een vrijstaande vaatwasser is gemakkelijk te verplaatsen en relatief iets goedkoper dan een inbouw-vaatwasser. Een vrijstaande vaatwasser heeft een afgewerkte buitenkant. Meestal vind je witte vaatwassers of RVS vaatwassers. Er zijn ook zwarte vaatwassers op de markt.

Formaat van een vaatwasser

Een vaatwasser kan verschillende formaten hebben. Grofweg kan je ze onderverdelen in smalle, mini en standaard vaatwassers.

Smalle vaatwasser

Smalle vaatwassers zijn standaard 45 cm breed. Ideaal als je een kleine of niet zo’n ruim huishouden hebt. Smalle vaatwassers bieden doorgaans capaciteit voor zo’n 9 of 10 couverts en zijn zoveel vrijstaand als inbouw te verkrijgen. Nadeel van een smalle vaatwasser is dat deze verhoudingsgewijs minder zuinig is, omdat je minder vaat tegelijkertijd kan laten wassen en dat grote vaat – denk aan grote pannen of schalen – minder goed in de smalle afwasmachine passen.

Mini vaatwasser

Een kleine vaatwasser – ook wel mini vaatwasser genoemd – heeft het formaat van een oven. De mini vaatwassers zijn slechts 45 cm hoog en hebben meestal één lade en een bestekmand. De kleine vaatwassers zijn ook wel te koop onder de naam opzetvaatwasser, omdat je deze mini afwasmachine op je aanrecht kunt plaatsen. Je hebt zo toch het gemak van een vaatwasser als je weinig ruimte hebt. Een kleine vaatwasser heeft een capaciteit van 6 tot 8 couverts. Het nadeel is dat de minivaatwasser relatief duur zijn en de apparaten erg onhandig zijn voor grote vaat. Verhoudingsgewijs zijn ze ook niet zo zuinig.

Standaard vaatwasser

De standaard vaatwasser spreekt eigenlijk voor zich. Deze vaatwasser heeft de meest doorgaande maten die voor vaatwassers in keukens gebruikt worden. Deze vaatwassers zullen dus vrijwel altijd passen wanneer er een standaard maat aangehouden is.

Een vaatwasser met een bestekmand of besteklade?

De keuze voor een bestekmand of besteklade is erg persoonlijk. Een bestekkorf of –mand is makkelijk te verplaatsen. Een besteklade heeft als voordeel dat je minder hoeft te bukken.

Bosch SBV4HAX40N

Bosch SBV4HAX40N

759,-
Inbouw • 13 couverts • Bestekmand
Uitblinker
Bosch SMV4HAX40N

Bosch SMV4HAX40N

649,-
Inbouw • 13 couverts • Bestekmand
Uitblinker
Siemens SN23EC14CE

Siemens SN23EC14CE

739,-
Vrijstaand • 13 couverts • Besteklade
Uitblinker
Bosch SMS2ITW33E

Bosch SMS2ITW33E

532,94
Vrijstaand • 12 couverts • Bestekmand, Besteklade

Koopadvies vaatwasser specificaties

Een vaatwasser kan verschillende specificaties hebben. Deze specificaties kunnen verschillen per vaatwasser. Hieronder lichten wij de belangrijkste en opvallendste specificaties toe.

Wat is een couvert?

De capaciteit van vaatwasser wordt uitgedrukt in couverts. Een couvert is een set eetgerei voor één persoon. Bij een couvert ga je uit van een bord, kom, bestek en een glas. Per 6 couverts wordt daarbij een pan, ovenschaal en een aantal bakjes bijgerekend. De grootte van je huishouden is dus belangrijk bij het kiezen van de juiste afwasmachine.

Waterverbruik per cyclus

De hoeveelheid water dat verbruikt wordt per wasbeurt kun je aflezen aan het energielabel en de grootte (capaciteit) van de vaatwasser. Daarnaast hebben bepaalde opties en programma’s invloed op het waterverbruik. Naast het eco-wasprogramma zijn vaatwassers die een beladingssensor of vuilgraadindicator hebben relatief zuiniger, omdat de hoeveelheid water aangepast wordt op de hoeveelheid en/of vuilheid van de vaat die in de machine geplaatst is. Vaatwassers beschikken al over de nieuwe energieklasses die vanaf 2021 beschikbaar zijn. A is het meest zuinig, G het minst zuinig.

Geluidsniveau vaatwasser

Het geluidsniveau geeft in decibels aan hoeveel geluid de vaatwasser produceert. Als je een open keuken hebt is het fijn om een afwasmachine te kiezen die minder dan 45 dB geluid maakt. Hoe stiller, hoe beter. Er zijn ook vaatwasser die minder dan 40 dB geluid maken. Vanaf 50 dB wordt een vaatwasser als ‘luid’ beoordeeld. Ter illustratie: een voorbijrijdende auto maakt ook plusminus 50 dB geluid.

Extra vaatwasserfuncties

Veel vaatwassers zijn voorzien van extra functionaliteiten. Wij lichten er een paar voor je uit.

Bedien je vaatwasser met een app

Sommige vaatwassers zijn te bedienen via een app. Met de app kun je dan de vaatwasser aanzetten, zien hoe lang het programma nog duurt of een ander programma aan kunt zetten.

Geen condens meer op jouw vaat

Met een extra droog functie komt er geen condens op je vaat, waardoor je deze meteen kunt opruimen. Dit kan door een vaatwasser die automatisch opent na een wasbeurt of een extra droog-systeem, zoals het Zeolith-systeem. Dit systeem gebruikt speciale droogkorrels die vocht omzetten in warmte.

Je vaatwasser makkelijk inrichten

Een flexibele inrichting is functioneel wanneer je grote pannen of schalen in de vaatwasser plaats. Je kunt hierdoor het bovenrek gemakkelijk verstellen.

Geen kalkaanslag

Wanneer de vaatwasser over een onthardingssysteem beschikt dan zorgt de vaatwasser ervoor dat het water waarmee de vaat gereinigd wordt minder hard wordt, hierdoor zal jij geen kalkaanslag op jouw glazen krijgen.

Verschillende indicatoren

Een vaatwasser kan beschikken over verschillende indicatoren. De indicatoren laten jou bijvoorbeeld weten hoelang de vaatwasser nog moet draaien of dat hij klaar is met het programma. Een indicator kan met geluid, maar door middel van vloerprojectie kan ook. De vloerprojectie geeft door middel van een lichtje op de vloer de resttijd aan of dat de eindtijd bereikt is. Handig!

Verschillende programma's

Een vaatwasser kan over verschillende programma's beschikken om de vaat zo optimaal mogelijk te reinigen. Vele spreken voor zich, hieronder lichten wij er een aantal extra uit.

Geen bacteriën

Wanneer een vaatwasser over een antibacterieel programma beschikt dan heb je minder kans op de vorming en groei van bacteriën op jouw vaat. Dit komt door het programma dat op een hogere temperatuur spoelt en soms extra spoelt.

Je glazen mooi houden

Niets is vervelender dan glazen die vaal worden. Wanneer je jouw glazen reinigt met een delicaat programma dan voorkom je aanslag op jouw glazen.

Een keertje minder vaat?

Soms heb je van die dagen dat je minder vaat hebt, maar je wilt het wel weggewerkt hebben. Dan kan je gebruik maken van het halve-beladingsprogramma. Hiermee vul je bijvoorbeeld de onderste helft van de vaatwasser en dan wordt ook alleen die helft gereinigd. Zo bespaar je water en energie.

Beste vaatwasser voor de laagste prijs? Vergelijk!

Knibble is een kritische verzamelaar die jou simpele handvatten biedt om de voor jou meest perfecte vaatwasser te vinden voor de scherpste prijs. Een aantal handige tips en tools licht Knibble hieronder voor je uit.

Vind snel de beste vaatwasser koop

Op Knibble heeft de meest aangesloten elektronica webshops. Door de laagdrempelige toetreding voor winkels verzamelt Knibble vaatwasser prijzen bij vrijwel alle grote en kleine online aanbieders van Nederland. Voordeel voor jou? Je vindt op Knibble in een oogopslag de allerlaagste vaatwasser prijs. En de vaatwassers met een ‘laagste prijs ooit’ label hebben ook daadwerkelijk de laagste prijs op dat moment ooit door Knibble gemeten.

Visueel en transparant vaatwasser prijsinzicht

Bij elke vaatwasser vindt een prijsgrafiek. Dit visuele prijsinzicht laat zien in hoeverre de prijs van de vaatwasser fluctueert. Zo heb je inzicht in schommelende vaatwasser prijzen en kun je beoordelen of het loont om nog even te wachten met de aankoop. En met de Trustpilot-score per webshop maakt Knibble winkelervaringen transparant.

Achterover leunend op de hoogte van prijsverlagingen

Knibble biedt jou extra (vergelijk)gemak. Met de veelgebruikte beknibbel-wekker blijft jij op de hoogte van prijsverlagingen en/of aanbiedingen van voor jou gewenste vaatwassers. Zet een beknibbel-wekker met een budget op door jou gewilde vaatwasserspecificaties en/of merken en je krijgt van Knibble een seintje als er voor jou interessante prijsontwikkelingen zijn. Dat is gemakkelijk besparen en toch jou gewenste product kunnen kopen.

De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.