Wasmachine aankoopadvies knibble

Wasmachine aankoopadvies:

Kies de juiste wasmachine met behulp van Knibble

Jij hebt een nieuwe wasmachine nodig en hebt geen idee waar je op moet letten? Knibble helpt jou graag op weg in jouw zoektocht naar de ideale wasmachine. Want zonder een schone was ben je nergens!

Handige tips om de voor jou meest ideale wasmachine te kopen

Weet jij wel wat voor wasmachine jij nodig hebt? Het is handig om je eerst te oriënteren! Zoek je bijvoorbeeld een voor- of bovenlader? En welk vulgewicht kies je? Hieronder vind je een paar praktische tips die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Voorlader of bovenlader-wasmachine?

Het overgrote deel van het aanbod wasmachines zijn voorladers: de was laad je aan de voorkant van de machine in en uit. Naast de voorlader wasmachine bestaan er ook bovenlader-wasmachines. Bij de bovenlader-wasmachine zit de klep van de trommel aan de bovenkant. Je laadt de was dus van bovenaf in. De bovenlader-modellen zijn smaller dan voorlader-modellen. Hierdoor past de bovenlader makkelijker in krappe ruimtes. Ook is een bovenlader-wasmachine prettig in gebruik als je slecht ter been bent. Je hoeft namelijk niet continu te bukken en door je knieën te gaan. Bovenlader-modellen hebben een maximaal vulgewicht van 6 à 7 kilo.

Vulgewicht van de wasmachine

Bij het kiezen van een wasmachine is de grootte van het huishouden een belangrijk uitgangspunt. Kort gezegd: een wasmachine met 7 kg vulgewicht of minder volstaat bij een huishouden van 1 of 2 personen. Bij 3 tot en met 5 personen thuis kies je liever voor een wasmachine met 8 kg vulgewicht. En bij meer dan 6 personen is een wasmachine met 9 kg of meer een goede keuze. Bovenlader-wasmachines hebben vaak minder capaciteit. Het vulgewicht is bij deze machines maximaal 6 of 7 kg.

Een stille wasmachine?

Het geluidsniveau vind je sinds 2021 ook terug op het energielabel van je wasmachine. Hoe meer decibel, hoe meer geluid de wasmachine maakt. Staat de machine op een gehorige plek? Bijvoorbeeld in de buurt van slaap- of werkkamers? Dan is een stil model heel fijn. De klasse A geeft aan dat de machine extra stil is met een decibel van 72 of minder. Klasse B staat op wasmachines die 73 tot 75 decibel geluid maken. Wasmachines met geluidsklasse C worden gekenmerkt als normaal met een geluidsniveau van 75 tot 77 decibel. Luide wasmachines die 78 decibel of meer geluid maken worden gelabeld met een D.

Mijn wasmachine stinkt, wat is er aan de hand?

Is je wasmachine gloednieuw? Grote kans dat het apparaat nog een beetje chemisch ruikt. Of de geur van vers plastic is dominant. Gelukkig lost dit probleem zichzelf op. Draai een paar wasbeurten en de vreemde geurtjes zullen snel verdwijnen!

Laat je wasmachine eens in de drie tot zes maanden draaien met schoonmaakazijn op 60, maar bij voorkeur 90 graden. Zo ontkalkt je wasmachines en zorgt ervoor dat achterblijvende geurtjes geneutraliseerd worden. Maak van die gelegenheid ook gebruik om je rubberranden van je wasmachine goed schoon te maken.

Hoe kan ik een wasautomaat schoonmaken?

Stinkt je wasmachine naar riool? Of andere verderfelijke geuren? In de meeste gevallen los je dit probleem zelf op! Probeer bijvoorbeeld eerst het afvoerfilter te schoon te maken. Er is namelijk grote kans dat vuilresten in het filter de boosdoener zijn. Een andere oplossing is het schoonmaken van de rubberen ring in de deuropening. Want een groot deel van het vuil komt via dit rubber in je filter terecht. Uiteraard blijft er ook vuil achter, daarom doe je er verstandig aan de rubberen ring regelmatig schoon te poetsen. Maar misschien komt de stank wel uit de wasmiddellade. Wasmiddel ruikt natuurlijk naar bloemetjes, maar de combinatie van meerdere zeepresten die achterblijven in het zeepbakje kunnen een behoorlijke stank veroorzaken. Dus neem de tijd om de wasmiddellade af en toe om te spoelen!

Bewust omgaan met je wasmiddeldosering

Als je je kleding wast, is het belangrijk om bewust om te gaan met de dosering van je wasmiddel. Elke soort wasmiddel heeft namelijk een specifieke dosering die het meest effectief is bij het schoonmaken van je kleding. Om te weten welke dosering het beste is voor jouw wasmiddel, kun je het etiket op de fles of doos raadplegen. Daarop staat de aanbevolen dosering vermeld, die is gebaseerd op de hoeveelheid vuile was en de hardheid van het water in jouw regio. Het is belangrijk om je aan deze aanbevolen dosering te houden. Want te veel wasmiddel kan leiden tot zeepresten op je kleding en in je wasmachine. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook zelfs schade aan je kleding of de machine zelf veroorzaken. Bovendien is overmatig gebruik van wasmiddel ook nog eens slecht voor het milieu. Dus door bewust om te gaan met de wasmiddeldosering worden je kleren niet alleen beter schoon en blijven ze langer goed, het is ook nog beter voor het milieu.

Uitblinker
Miele WCA 030 WCS

Miele WCA 030 WCS

999,-
7 kg • B • 1.400 tpm
Uitblinker
Miele WSA 033 WCS

Miele WSA 033 WCS

849,-
7 kg • B • 1.400 tpm
Uitblinker
Everglades EVWM71402AG

Everglades EVWM71402AG

399,-
7 kg • A • 1.400 tpm
Everglades EVWM91402AG

Everglades EVWM91402AG

449,-
9 kg • A • 1.400 tpm

Wasmachine-specificaties uitgelegd

Wasmachines komen met allerlei handige specificaties. Zo heb jij de keuze uit vele was/droogprogramma’s en was/droogfuncties. Denk hierbij aan een speciaal zijde-, sportkleding- of wolprogramma, maar bijvoorbeeld ook een anti-allergieprogramma. Daarnaast hebben wasmachines vaak meerdere functies. Denk hierbij aan een uitgestelde start, stoomfunctie of de tussentijdse stop zodat je tijdens een wasbeurt extra kleding in de wasmachine kan toevoegen.

De plaatsing van jouw wasmachine

Het plaatsen van je wasmachine kan op verschillende manieren. In veruit de meeste huishoudens vind je een vrijstaand model verstopt op zolder of in de bijkeuken. Het is ook mogelijk om de wasmachine netjes te verwerken in zijn omgeving. Als je de wasmachine volledig wilt wegwerken in je interieur laat je de wasautomaat inbouwen. Hiervoor kies je een inbouwmodel. Ook kan je de wasmachine half integreren. Dan verwerk je de wasmachine zichtbaar in je interieur.

Koolborstelloze motor

De motor bepaalt de kracht van de wasmachine tijdens het centrifugeren. Steeds meer wasmachines zijn tegenwoordig uitgerust met een koolborstelloze motor. Hierbij produceert de motor de aandrijving, in plaats van de koolborstels. Wasmachines met een koolborstelloze motor zijn relatief stiller en slijten minder, maar kosten over het algemeen meer in de aanschaf.

Het toerental van de wasmachine

Het toerental is van invloed op ‘hoe droog’ jouw was uit de machine komt. Als de was goed gecentrifugeerd uit de wasmachine komt, is het snel droog. Dit maakt een droger vrijwel overbodig. En dat bespaart energie. Bij 1600 toeren per minuut is het restvochtpercentage ongeveer 44%, ten opzichte van circa 52% bij 1200 toeren per minuut.

Energielabel wasmachine en stroomverbruik

Alle wasmachines hebben een energielabel in de categorie A tot en met G. Wasmachines met energielabel A zijn het meest energiezuinig en machines met energielabel G het meest verbruikend. Knibble heeft een uitgebreid artikel geschreven over het energielabel op wasmachines, het stroomverbruik van de machines en hoe je energiezuinig kunt wassen. Lees alles over het energielabel van wasmachines.

Bedachtzaam en duurzaam omgaan met het waterverbruik

Het waterverbruik per wascyclus is afhankelijk van de grootte en de techniek in de machine. Vaak geldt hoe nieuwer de wasmachine, hoe slimmer de wasautomaat met het waterverbruik omgaat. Tegenwoordig verbruiken de meeste wasmachines tussen de 30 en 60 liter water per cyclus. Een groot scala wasmachine verbruikt nog meer dan 90 liter per wasbeurt. Dat is dus aanzienlijk meer. Het waterverbruik is ook af te lezen in het energielabel van de wasmachine. Daarnaast is het zuiniger om op een lagere temperatuur te wassen, denk aan 30 graden, en zoveel mogelijk met een volle trommel te wassen. Het eco-programma dat op sommige wasmachines zit zorgt ook voor een vermindering van het waterverbruik van de wasmachine.

Indicatoren op de wasmachine

Wasmachines komen met handige indicatoren die een signaal afgeven op belangrijke momenten. De meeste modellen beschikken over een eindsignaal die afgaat wanneer je was voltooid is. Daarnaast zijn er ook wasmachines met een indicator die aangeeft wanneer de filter een schoonmaakbeurt nodig heeft. De resttijdindicator komt ook veel voor. Hierop zie je de resterende tijd van de wasbeurt.

Kinderbeveiliging

Heb jij kleine kinderen in huis? Een wasmachine met kinderbeveiliging is in dat geval een goede aanrader! Zo voorkom je dat wasprogramma’s niet onverwachts worden onderbroken.

Was-functies als stoom, antikreuk, overstroombeveiliging

Een wasmachine kan verschillende was- en droogfuncties hebben. Bijvoorbeeld als beveiliging, zoals de schuimdetectie en overstroombeveiliging. Functies die het leven wat gemakkelijker maken, denk aan binnenverlichting in de trommel of de functie tijd besparen. Of functies die zorgen dat je wasgoed net wat mooier en minder gekreukt de machine uitkomen. Lees alles over stoomfunctie, antikreuk en andere wasmachine-functies.

Wasmachine technieken en innovaties per merk

Wasmachinemerken brengen veelvuldig nieuwe innovaties en technologieën op de markt die het wassen gemakkelijker, zuiniger, slimmer of beter maken. Neem het Miele Twindos, Samsung Ecobubble of Samsung AI Control op wasmachines. Welke functies merken aanbieden en hoe deze technologieën werken? Dat heeft Knibble overzichtelijk per merk voor je verzameld:

Inzicht maakt wijs: vergelijk voor de beste prijs

Knibble maakt vergelijken makkelijk. Met wat handige tips en trucs bespaar jij snel bakken met geld. Bijvoorbeeld: van een merk is vaak een net iets ouder of minder uitgebreide wasmachine te koop voor een fors lagere prijs. Elk product op Knibble is voorzien van productsuggesties. Deze suggesties komen in grote mate qua specificaties en functionaliteiten overeen, maar zijn in aanschaf mogelijk veel voordeliger!

Vind echte wasmachine aanbiedingen

Voorkom dat je te veel betaalt en bekijk actuele wasmachine aanbiedingen. Op Knibble vind je alleen onvervalste aanbiedingen: aanbiedingen worden alleen getoond als de prijs daadwerkelijk lager ligt dan de eerder gehanteerde prijs en bij geen enkele webshop goedkoper is.

Visueel inzicht in de prijs

Producten hebben soms dagelijks een ander prijskaartje. Het loont dus om inzicht te krijgen in de sterk wisselende prijzen van vrijwel alle Nederlandse elektronica-webshops. In heldere prijsgrafieken toont Knibble het verloop van de prijs van elke wasmachine.

Beknibbel-wekker houd je op de hoogte van goedkope wasmachines

Bang om die mooie aanbieding of prijsverlaging te missen? Zet een beknibbel-wekker op het product of wasmachine-merk van jouw keuze. Knibble slaat dan alarm als het product of merk dat jij wilt kopen in de aanbieding is, of de prijs het door jou ingestelde budget heeft bereikt.

De laatste productreviews

Reviews dienen als een handig hulpmiddel bij de zoektocht naar een nieuw elektronicaproduct. Soms is alleen het vergelijken van specificaties en prijzen simpelweg niet genoeg. Gebruikerservaringen van andere klanten kunnen jou dan inzichten brengen die een webshop niet geven. Benieuwd hoe onze klanten het wijde assortiment aan elektronicaproducten ervaren? Lees de laatste productreviews.
EG
ZenVacu ZV3 Multi
Ik ben absoluut enthousiast over de steelstofzuiger van Zenvacu. Het is super fijn om met dit apparaat mijn vloeren schoon te maken, vooral omdat ik een lastige gietvloer heb die met traditioneel…
- Eggies
AC
Auronic AU3204/Extra Batterij
Ben tevreden met deze stofzuiger,alleen de wandhouder is zwak.Hij klemt niet goed,waardoor hij er uit dreigt te vallen.Ik gebruik hem dan ook niet.
- Alexander Canoo.
KA
Dyson V11 Fluffy
- karel
De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.