Een BBQ in de winter organiseren? Waarom niet! Met z’n allen knus rondom de BBQ (en kachel of vuurkorf), glühwein, thee of chocomel in de hand. Sfeerverlichting aan. Een zacht garend stuk wild en heerlijke wintergroenten op de barbecue. Gezelligheid kent geen tijd. Wat maakt een BBQ specifiek geschikt voor een winter BBQ? Daarover lees je op deze Knibble-pagina meer.
Zoek hier naar jouw product!
Elke barbecue is 's winters te gebruiken mits deze een deksel heeft. De warmte onder de deksel is noodzakelijk om je gerechten gaar te krijgen. Goedkopere barbecues zijn vaak van dun materiaal en daardoor zal de temperatuur in de barbecue eerder beïnvloed worden door de temperatuur buiten. Perfect voor een winterse BBQ zijn voorbeeld een keramische Kamado BBQ (ook wel bekend als 'Egg barbecues') of een barbecue met een dubbele wand: koude temperaturen hebben vrijwel geen invloed op deze BBQ’s.
Heb je de mogelijkheid om de BBQ uit de wind te zetten? Doe dat dan zeker. Stel het is buiten 25° Celsius: om een kerntemperatuur van 70° Celsius in je bbq te krijgen hoef je nog maar voor 40 graden te ‘stoken’. Is het buiten slechts 3 graden, dan is er veel meer energie nodig om de BBQ op de juiste temperatuur te krijgen. Doorgaans zorgt de warmte die van de barbecue afkomt voor een isolatie van de temperatuur in de barbecue. Daar is geen sprake van als er een koude Oostenwind op je Komado staat te blazen. Dat is de reden dat een winter BBQ gemakkelijk twee tot vier keer langer duurt dan een zomerse barbecue.
Een gasbarbecue kan met een stevige wind zelfs uitwaaien en dat kan best een spannend resultaat geven als het gas zich ophoopt onder het deksel. Steek je de BBQ opnieuw aan bestaat er een kans op vonkontsteking en deze vuurbal kan er zeker voor zorgen dat je zonder wenkbrauwen wakker wordt de volgende dag. Plaats je de barbecue uit de wind, zet de barbecue dan niet te dicht bij een houten schutting of in de buurt van een plastic regenpijp.
Met de feestdagen zie waarschijnlijk graag een mooi stuk vlees op tafel verschijnen. Dat kan prachtig op de barbecue: gaar het vlees langzaam op je Kamado BBQ, Rookoven of gasbarbeque, dan kan er weinig misgaan.