BBQ aankoopadvies:
Kies de juiste BBQ met behulp van Knibble
Knibble laat zien hoe je de voor jou beste BBQ vindt: afgestemd op mate van fanatisme en weersomstandigheden. Maar ook de plaats waar het tafereel gaat plaatsvinden. En de mate van barbecue-ervaring, van de beginnende grillers tot de vergevorderde BBQ meesters. In dit BBQ-aankoopadvies zet Knibble de belangrijkste overwegingen, tips en specificaties voor jou op een rij.
Tips voor het kopen van een BBQ
De uit Amerika overgevlogen manier van buiten koken, grillen eigenlijk, heeft veel Nederlandse harten en BBQ’s ontvlamt. Naar hartenlust staan wij buiten vis, vlees en groente te grillen. Welke BBQ’s voor jouw tuin, balkon of buitengelegenheid het meest geschikt zijn? Knibble vertelt je meer.
Welk type BBQ is voor mij het meest geschikt?
Bij typen barbecue is belangrijk onderscheid te maken tussen de manier van het verwarmen van de BBQ of buitenkeuken. Ga je voor een gas of houtskool barbecue? Ook elektrische BBQ’s zijn een mogelijkheid. En welke type past eigenlijk bij jou? Knibble geeft je een overzicht van de soorten barbecues die er te koop zijn en bijhorende voor- en nadelen.
BBQ’en op houtskool
De geur van brandend houtskool is voor velen een kenmerkende BBQ geur. Deze barbecue is ideaal voor in de tuin of het park. Zonder het gemodder met een gasfles of stopcontact. De traditionele geur- en smaakbeleving geeft een houtskool BBQ een grote plus. De vlam in je aanmaakblokjes, briketten en/of houtskool en je kunt een heerlijke avond grillen. Mindere kanten van barbecues op houtskool is het extra schoonmaakwerk en het minder goed reguleren van de temperatuur. Ook duurt het even voordat de BBQ op temperatuur is. Dus als jouw gezelligheid geen tijd kent en het traditionele BBQ’en hoog in het vaandel hebt staan, dan is de houtskool barbecue perfect voor jou.
De elektrische barbecue
Een elektrische BBQ is een barbecue op stroom. Een stopcontact in de buurt is dus een vereiste. Eén van de grootste voordelen van de elektrische barbecue is dat ze razendsnel startklaar zijn en je de temperatuur kunt regelen. Ook ontwikkelt een elektrische barbecue geen rook. Dit maakt deze BBQ’s uitermate geschikt voor op het balkon, op het terras of in kleine tuinen. Zo kun je evengoed met minder buitenruimte jouw barbecuehart ophalen. De BBQ’s zijn gemakkelijker schoon te maken. Doordat bij deze BBQ tijdens het grillen vet van vlees of vis niet in de kolen druipt - waardoor er soms minder fijne stoffen vrijkomen - wordt de elektrische BBQ daarom als iets gezonder beschouwd. Elektrische BBQ’s zijn over het algemeen iets kleiner. De kenmerkende BBQ geur is minder vanzelfsprekend.
Gas barbecue
Ook een gas BBQ is direct na het aansteken startklaar en zorgt voor weinig rookontwikkeling. Daarbij is de temperatuur van gas barbecue goed te reguleren. Weet ook dat een gas BBQ zorgt voor veel gemak, maar minder voor een echte barbecue smaak zoals bij een houtskool of Kamado barbecue. Doordat de gasfles ruimte inneemt maakt het deze BBQ minder geschikt voor op een balkon.
Kamado barbecue, ook wel bekend als ’egg BBQ’
Deze keramische barbecue’s zijn geschikt voor de culinaire barbecueërs onder ons. Het barbecueën met een Kamado vergt namelijk wat liefde, aandacht en tijd. De ei-vormige BBQ is uitgerust met meerdere roosters vanbinnen en boven en onder in de BBQ met ventilatiedeuren. Buiten dat de ’egg‘ een prachtige, herkenbare verschijning is onder de barbecues zorgt de vuurvaste buitenschil van deze BBQ ervoor dat je heel precies de temperatuur kunt regelen. Hierdoor is er een betere warmteverdeling dan bij de doorsnee BBQ’s. Met minder brandstof kun je dus jouw voedsel mooi garen, onafhankelijk van de weersomstandigheden. Dus ook met warm weer op lage temperatuur vlees garen is hartstikke mogelijk. Het is dan ook een uitmuntende alleskunner. Ook stomen, roken, ’slowcooken’, ook wel indirect grillen kan deze BBQ. Maar denk ook aan bakken - met een warmteschild, ook wel ’conveggtor‘ genoemd – van brood en pizza’s. En grillen is natuurlijk geen probleem voor een Kamado BBQ. De verschillende bereidingsmogelijkheden vragen wel om andere hoeveelheden houtskool, de juiste temperatuur en het hoger of juist lager plaatsen van grillrooster. Advies aan de beginnende barbecueër is daarom wel een paar middagen uitproberen voordat je een tuin vol publiek uitnodigt. Oefen met name met je nieuwe Kamado BBQ op temperatuur brengen en houden met de ventilatiedeuren aan de boven en onderkant.
Skottelbraai
Zoals je aan het woord Skottelbraai misschien al proeft: de roots van dit kooktoestel ligt in Zuid-Afrika. Op een oude ploegschaar werd een pan gemonteerd boven het vuur om het diner te plekke te 'braaien', de van oudsher Zuid-Afrikaanse wijze van grillen in de openlucht. Onder de sterrenhemel bereidden boeren vroeger hun maaltijd. Deze veelzijdige en gemakkelijk te vervoeren is de moderne uitvoering van deze barbecue. Kenmerkend is dat de Skottelbraai een schotel heeft in plaats van een rooster. Het grote voordeel van een Skottelbraai is dat je naast het grillen van vlees, vis en groenten ook rijstgerechten en uiteenlopende schotels kunt bereiden. Dit kooktoestel werkt meestal op gas en is geschikt voor frequent gebruik. Afhankelijk van de grote van de Skottelbraai zijn de meeste geschikt voor grote groepen. Het gezellige 'braaien' is ideaal voor op campings. Ook voor bij het vakantiehuisje of in de achtertuin is de Skottelbraai geschikt.
Rookoven
Door de rookontwikkeling die ontstaat in de volledig afgesloten rookoven krijgen gerechten een typisch rokerige smaak. De rookoven vergt dan ook wat meer tijd om deze BBQ aan te steken en warm te laten worden. Zodra het rookproces van start gaat sluit je de pan volledig af. Het vlees of vis ligt dan op het rookrekje in de rookoven. Je kunt verschillende soorten houtsnippers en rookmot vinden die allen op eigenwijze de smaak van jouw gerechten beïnvloeden.
Ook het koud roken van bijvoorbeeld gepekelde en gedroogde ham of zalm, maar denk ook aan eigen gerookte knoflook, uien, noten en kaasjes, is mogelijk in een rookoven. Bij het koud roken moet de temperatuur onder de 25°C blijven, zodat de eiwitten in het voedsel niet stollen en dus garen. Koud gerookt voedsel kun je – in tegenstelling tot warm gerookte gerechten – langer bewaren.
Pellet BBQ’s
De pellet BBQ of grill kenmerkt zich door de bak aan de zijkant. Hierin gaan de pellets: dit zijn speciale houtkorrels. Gebruik voor de barbecue geen pellets die voor kachels gebruikt worden. Deze kunnen stoffen bevatten die je niet wilt eten. Je kunt pellets van verschillende houtsoorten kopen met andere kenmerkende smaken, denk bijvoorbeeld aan kersenpellets die een eigenzinnige smaak geeft aan jouw gerechten.
Een pellet BBQ werkt als een smoker of oven, maar zorgt daarbij ook voor de typische barbecue smaak aan je gerechten. In een pellet BBQ zit een elektronisch en een mechanisch deel. Dit maakt een pellet barbecue duurder dan een standaard BBQ. Een pellet BBQ zorgt voor veel gemak. Doordat de verbranding automatisch gevoed wordt met pellets, blijft deze barbecue op een constante temperatuur.
Buiten koken in de buitenkeuken
Ben je van plan geregeld buiten te koken en heb je er een passende ruimte voor in jouw tuin of terras? Knibble neemt je mee langs een aantal overwegingen.
Inbouw barbecue
Dit barbecue-type wordt ingebouwd in een buitenkeuken en wordt meestal geplaatst op een tafel of keukenblad. Een inbouw BBQ kun je daardoor mooi inpassen in het interieur van je buitenkeuken. Belangrijk is om goed op te meten of de inbouw BBQ past op de plek waar je deze wilt hebben. Ben je van plan een inbouw BBQ op gas te kopen? Houd er dan rekening mee dat er ook ruimte voor een gasfles moet zijn in je buitenkeuken, of dat je vanaf je huis een vaste gas-aansluiting moet verzorgen voor de BBQ.
De buitenkeuken
Kook je graag uitgebreid in de buitenlucht? Een buitenkeuken is een losstaand groot kooktoestel dat werkt meestal op gas werkt en zeer geschikt voor frequent gebruik en grote groepen. Belangrijke overwegingen zijn de hoeveelheid branders, het aantal personen en optioneel een zijbrander en/of infraroodbrander.
Gezellig aan tafel barbecueën
Deze barbecues zijn speciaal ontworpen om op tafel neer te zetten. Het is een compacte BBQ ideaal om mee te nemen naar de camping of neer te zetten op buitenruimtes met weinig plaats voor een staande BBQ. De tafel BBQ zet je neer op de buitentafel of een bijzettafel en heb je in verschillende varianten: elektrisch, gas, houtskool en zelfs als pellet BBQ.
Winter BBQ
Wie zei dat je alleen kunt BBQ’en in je zwembroek? Precies. In de koudere seizoenen met een glas glühwein of warme chocomelk in de hand is winter BBQ’en ook verrukkelijk. Belangrijk is dat je kiest voor een barbecue met deksel, zodat de temperatuur stevig blijft ondanks mogelijke sneeuwstormen of vrieskoud. Ga naar onze Winter BBQ pagina en lees meer over alle do’s en don’ts en vind ook de beste winter BBQ aanbiedingen.
Schoonmaaktips voor jouw BBQ
Een goede voorbereiding is het halve werk: smeer voor en tijdens het bbq’en het rooster in met olijfolie, zonnebloemolie of een halve citroen. Dit voorkomt dat vlees, vis en groenten aan het rooster blijft plakken en vervolgens verbrand of vast schroeit. Dit zorgt voor veel minder schoonmaakwerk na de gezellige avond.
Hoe maak je je BBQ schoon en zorg je ervoor dat deze mooi blijft?
Het allerbeste is om de BBQ direct na gebruik, als deze nog niet helemaal afgekoeld is, schoon te maken. Hoe eerder hoe beter. Hoe langer de resten eten en het gruis blijven zitten, hoe meer het uithardt. Een staalborstel is een ideaal hulpmiddel om je BBQ te reinigen. Maar als je een gietijzerrooster hebt reinig je deze bij voorkeur alleen met water en een normale borstel. Smeer jouw BBQ rooster na de schoonmaakbeurt in met plantaardige olie. Hierdoor roest het rooster minder snel. Maak niet alleen je rooster of schotel, maar ook de behuizing netjes schoon. Gebruik schoonmaakproducten die goed ontvetten, maar niet bijten of schuren. Neem bij voorkeur een zachte doek om jouw barbecue af te nemen, zodat het materiaal niet beschadigd.
Extra tip voor gas- en elektrische bbq’s
Handige tip voor de gas- en elektrische bbq: maak na gebruik de BBQ grofweg schoon. Zet vervolgens de BBQ nog even 15 minuten aan en borstel dan gemakkelijk de nog resterende resten weg. De stekker uit het stopcontact halen, voordat je jouw elektrische barbecue gaat stevig met water gaat boenen is wel van groot belang.