Kookplaat aankoopadvies knibble

Kookplaat aankoopadvies:

Kies de juiste kookplaat met behulp van Knibble

Er zijn veel verschillende soorten kookplaten, zo is er voor ieder wat wils! Iedere soort kookplaat heeft zo zijn eigen kenmerken en eigenschappen welke wellicht goed bij jou passen, of misschien wel niet. Om orde te scheppen in de ruime keuze aan kookplaten heeft Knibble een overzichtelijk aankoopadvies gemaakt, hierin staat alles wat jij moet weten voordat jij een kookplaat aanschaft.

Praktische tips

Ben je geen keukenexpert? Geen zorgen. Met een paar praktische tips helpen wij je graag op weg naar jouw nieuwe kookplaat!

Gasaansluiting

Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen minder vaak aangesloten op een gasnetwerk. Als jij van plan bent een gaskookplaat te kopen, is daarom belangrijk om vooraf te kijken of je thuis een gasaansluiting hebt. Zo voorkom je een miskoop.

Doe het NIET zelf

Maak zelf geen nieuwe gas- of elektrische aansluitingen. Als kookplaten verkeerd zijn aangesloten heb je namelijk geen recht op garantie. Daarnaast kan het onveilig zijn wanneer de aansluiting niet door een deskundige aangelegd is.

koken op inductie met oude pannen

inductie kookplaten hebben speciale pannen nodig. Zet dus geen verkeerde pan op jouw gloednieuwe inductie kookplaat, want met een gewone pan op de inductiekookplaat wordt je eten niet warm.

Schoonmaken van jouw kookplaat

Je wilt jouw kookplaat natuurlijk altijd lekker fris en schoon houden. Met een aantal fijne tips heb jij binnen no time weer een stralende kookplaat.

Bij een inductiekookplaat is het belangrijk dat je de etensresten met een zachte doek verwijderd, gebruik dus geen kookplaatschraper zoals bij een keramische kookplaat, want dan krijg je krassen. Vervolgens kan je een sopje gebruiken en daarna de kookplaat met een zachte doek afdrogen. Bij een keramische kookplaat kan je dus eventueel een kookplaatschraper gebruiken om aangekoekt eten te verwijderen, verder kan je dezelfde stappen volgen als bij de inductiekookplaat.

Bij een gaskookplaat kan je de gaspitjes van de kookplaat verwijderen, daarna kan je de kookplaat reinigen met een sopje en een droge doek. Ditzelfde is mogelijk bij een elektrische kookplaat.

Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging

Ook zijn er kookplaten welke een afzuigsysteem in de kookplaat hebben zitten. Je kunt je voorstellen dat dit heel veel ruimte boven de kookplaat scheelt, een afzuigkap is niet meer nodig! De geïntegreerde afzuiging zit in het midden van de kookplaat, zodat jij aan weerszijden kunt koken. De lucht wordt naar beneden afgezogen en de ruimte in verspreid. Het voordeel van een kookplaat waarin de afzuiging geïntegreerd zit is dat er ook minder kookluchtjes vrijkomen, de geuren worden namelijk sneller opgezogen dan bij een afzuigkap aan het plafond.

Bosch PXX975DC1E

Bosch PXX975DC1E

1.124,99
Inductie • Inbouw • 5 kookzones • 91,6 cm
Uitblinker
Siemens EX975LXC1E

Siemens EX975LXC1E

855,-
Inductie • Inbouw • 5 kookzones • 91,2 cm
Bosch PIV851FC5E

Bosch PIV851FC5E

729,-
Inductie • Inbouw • 5 kookzones • 80,2 cm
Inventum VKI3010ZWA

Inventum VKI3010ZWA

97,-
Inductie • Vrijstaand • 2 kookzones • 30 cm

Kookplaat specificaties en advies

Vergis je niet voordat je een kookplaat koopt! Als jij bijvoorbeeld je hele leven een gaskookplaat gebruikt hebt, moet je beseffen dat een inductie kookplaat heel anders werkt. Lees je daarom van tevoren even in. En kom niet voor verrassingen te staan!

Welke kookplaten zijn er eigenlijk allemaal?

Er zijn verschillende soorten kookplaten waar je uit kunt kiezen. Je hebt gas, elektrisch en nog meer opties. Onder de elektrische kookplaten kun je bijvoorbeeld kiezen tussen inductie, keramisch of traditioneel elektrisch. Elke soort werkt op zijn eigen manier en heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees alles over de verschillende soorten kookplaten.

Plaatsing van de kookplaat

Bij het plaatsen van een kookplaat kom je misschien wel voor een lastige keuze te staan. Bouw je het in of kies je voor vrijstaand model? Een inbouwmodel bouw je vaak in op het aanrechtblad. Je wilt natuurlijk nog ruimte overhouden dus denk hiervan tevoren over na. De standaardformaten maten zijn 60, 70 en 90 centimeter breed. Als je in een studentenkamer woont of een woning huurt, denk erom dat kookplaten niet zomaar mag inbouwen zonder toestemming. Waarschijnlijk is een vrijstaande kookplaat dan een aanrader voor jou.

Capaciteit (kookzones)

Niet elke kookplaat heeft even veel kookzones, de cirkels waar jij je pan op kwijt kan. De meest voorkomende hoeveelheid is 4 zones. Er zijn inductie platen zonder kookzones. Waar de pan dan geplaatst wordt, warm de plaat op.

Vermogen van een kookplaat en aansluiting

Een meerderheid van de modellen heeft een vermogen boven de 3 kW (3000 Watt). Dit betekent dat je de kookplaat aan een aparte stroomgroep aansluit. Let er dus op dat je deze hebt in de meterkast of dat deze aangelegd kan worden.

2- of 3-fasen aansluiting

Een 2-fasen aansluiting komt steeds vaker voor in huishoudens, er worden namelijk steeds vaker zwaardere elektrische apparaten gebruikt. Bij een 2-fasen aansluiting worden er twee groepen in de meterkast op elkaar aangesloten, hierdoor kan de groep meer stroom geven. Bij een 3-fasen aansluiting zijn er drie groepen met elkaar verbonden.

Extra functies van de kookplaat

Sommige kookplaten hebben speciale functies die het koken nog makkelijker en leuker maken. Welke functies er zijn lees je hier!

Aankookautomaat

De aankookautomaat voorkomt dat je gerechten aanbranden, hij schakelt namelijk automatisch terug wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.

Panherkenning

De panherkenning functie zorgt ervoor dat de kookzone automatisch uitgaat wanneer jij de pan van de kookplaat haalt.

Restwarmte-indicator

De restwarmte-indicator geeft aan als de kookplaat heet is wanneer er geen pan op staat.

Boostfunctie

De boostfunctie, ook wel powerfunctie, “boost” een kookzone met extra vermogen. Zo kan jij nog sneller koken.

Braadsensor

Het braden van vlees kan soms best een lastig klusje zijn, want op welke temperatuur krijg jij perfect gebraden vlees? Dankzij de braadsensor is dit supermakkelijk! Deze zorgt er namelijk voor dat de temperatuur constant blijft, dit is nodig om vlees goed te kunnen braden.

Brugfunctie

Heb jij grote pannen of maak je gebruik van een braadslede? Dan is de brugfunctie geen overbodige luxe! Deze functie koppelt twee kookzones aan elkaar waardoor jij één grote kookzone krijgt.

Warmhoudfunctie

Is het eten klaar, maar zijn jullie nog niet klaar om aan tafel te gaan? De warmhoudfunctie houdt het eten op een constante lage temperatuur en zorgt ervoor dat het eten warm blijft en niet uitdroogt.

Type zones

Een kookplaat kan verschillende type zones hebben om op te koken. Het is handig als jij vooraf weet welke zones een kookplaat heeft. De volgende zones kunnen van belang zijn:

Wokbrander

De wokbrander komt voor bij gas- en inductiekookplaten en is geschikt om snel een gezonde maaltijd klaar te maken. Je kan er, zoals de naam al verraadt, mee wokken. Vanwege het grote vermogen en de 2 ringen die branden kan je eten snel dichtschroeien. Ook is het de ideale brander om vlees te sudderen.

Ook op andere kookplaten komen wokzones voor. Deze zones hebben meer power waarmee het eten dichtgeschroeid wordt. Een tip: als je linkshandig bent, koop dan een kookplaat met wokbrander aan de linkerkant. Anders komt je arm tijdens het roeren boven de andere kookzones.

Heeft jouw nieuwe kookplaat een duo wokzone? Dan heb je twee plekken waarop jij kunt wokken.

Flexibele zone

Een flexibele zone verwarmt alleen de oppervlakte die even groot is als de pan zelf. Zo kan jij dus zelf bepalen op welke zone jij een pan zet.

Sudderzone

Op deze kookzone van jouw kookplaat kan jij bijvoorbeeld sausjes warmhouden. Ook kan jij op de sudderzone perfect jouw stoofschotels of soepen maken. Alle gerechten die langere tijd op een lagere temperatuur moeten koken kunnen op deze zone terecht.

Handige tools

Blijf op de hoogte van voordelige prijzen en goedkope aanbiedingen met behulp van onze handige tools. Ze zijn ontworpen om jouw zoektocht naar de beste deal zo eenvoudig mogelijk te houden!

Beknibbel-wekker

Zet de praktische beknibbel-wekker op de kookplaat waarin jij geïnteresseerd bent. Stel zelf je budget in, dan krijg je een seintje wanneer de desbetreffende kookplaat in het door jouw ingestelde prijsklasse valt of in de aanbieding is. Handig! Zo houdt Knibble je op de hoogte van de voordeligste aanbiedingen.

Vergelijktabel

Kan je niet kiezen uit het variërende aanbod kookplaten? Met behulp van de vergelijktabel kan jij deze producten gedetailleerd met elkaar vergelijken. Kom er precies achter op welk gebied kookplaten overeenkomen en van elkaar verschillen.

Favorieten

Heb je een product gevonden, maar weet je nog niet zeker of je deze wilt kopen? Zet dit product in je favorieten! Zo kan je het geselecteerde item altijd gemakkelijk terugvinden.

De informatie op Knibble is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, ondanks deze zorg is het mogelijk dat bepaalde informatie onvolledig of onjuist is.
Bekijk onze disclaimer.